Śladami Smaków

  • Cantucci zwane też cantuccini

    Są tak twarde, że osoba nieprzygotowana na spotkanie z nimi naraża szczękę na kontuzję. A jednak świat oszalał na ich punkcie – włoskie ciasteczka z migdałami podbiły świat.

  • Karpie ekologiczne od sióstr Benedykt...

    Kto mieszka w okolicy Krakowa i chce kupić ekologiczne karpie prosto ze stawów sióstr Benedyktynek, ten już może udać się do opactwa w Staniątkach koło Niepołomic.

  • Święto 13 grudnia

    Dziś 13 grudnia, najdłuższa noc, a ja mam problem, co właściwie świętować. Rocznicę stanu wojennego? Uff… To może razem ze Szwedami dzień Świętej Łucji? No bo są ciasteczka i w ogóle… Ale to też nie jest fajna historia, niestety.

  • Smaki Kresów

    Tradycje kulinarne dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej są tak silnie obecne w dzisiejszej kuchni, że często utożsamiane są po prostu z kuchnią polską. Bo czyż nie są esencją polskiej kuchni pierogi, kasze i placki?

  • Pierniki Elizy

    Piernik to tradycyjny wypiek miast hanzeatyckich. Świadczył o ich bogactwie i światowych kontaktach. Z portów wędrował w głąb krajów i nabierał lokalnych posmaków. W Norymberdze uzyskał kultową formę zwaną piernikiem norymberskimi lub piernikiem E...

  • Wiedeńskie jarmarki bożonarodzeniowe

    W adwencie najpiękniejsze wiedeńskie place zamieniają się w magiczne miejsca świątecznych zakupów. Warto w tym czasie wybrać się do stolicy Austrii, tym bardziej że w Internecie jest bogata oferta biur podróży organizujących dwudniowe eskapady do ...

  • Waniliowa cytryna

    W pewnym włoskim sklepie w Toronto znalazłam kiedyś cytrynę idealną do ciast.

  • Pomorskie smaki

    Kuchnia Pomorza i Kaszub to aromaty morza, jezior i lasów. Ziemia tu nie jest żyzna, stąd odmienność tutejszej kuchni opartej o inne niż gdzie indziej bogactwa.

  • Wielkopolski pomnik pyry

    Miłość Wielkopolan do ziemniaków - w tym regionie zwanym pyrami - jest tak wielka, że pożywny ów obiekt uczuć doczekał się pomnika. W 2007 roku w dzielnicy Poznania Wilda postawiono Pomnik Pyry.

  • Warmińsko-mazurskie smaki

    Cudowne, bogate lasy i rozległe jeziora to naturalne źródła produktów dla kuchni Warmii i Mazur. Nic więc dziwnego, że na tutejszym stole królują ryby słodkowodne.