Są tak twarde, że osoba nieprzygotowana na spotkanie z nimi naraża szczękę na kontuzję. A jednak świat oszalał na ich punkcie – włoskie ciasteczka z migdałami podbiły świat.
Śladami Smaków
-
Karpie ekologiczne od sióstr Benedykt...
Kto mieszka w okolicy Krakowa i chce kupić ekologiczne karpie prosto ze stawów sióstr Benedyktynek, ten już może udać się do opactwa w Staniątkach koło Niepołomic.
-
Święto 13 grudnia
Dziś 13 grudnia, najdłuższa noc, a ja mam problem, co właściwie świętować. Rocznicę stanu wojennego? Uff… To może razem ze Szwedami dzień Świętej Łucji? No bo są ciasteczka i w ogóle… Ale to też nie jest fajna historia, niestety.
-
Smaki Kresów
Tradycje kulinarne dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej są tak silnie obecne w dzisiejszej kuchni, że często utożsamiane są po prostu z kuchnią polską. Bo czyż nie są esencją polskiej kuchni pierogi, kasze i placki?
-
Pierniki Elizy
Piernik to tradycyjny wypiek miast hanzeatyckich. Świadczył o ich bogactwie i światowych kontaktach. Z portów wędrował w głąb krajów i nabierał lokalnych posmaków. W Norymberdze uzyskał kultową formę zwaną piernikiem norymberskimi lub piernikiem E...
-
Wiedeńskie jarmarki bożonarodzeniowe
W adwencie najpiękniejsze wiedeńskie place zamieniają się w magiczne miejsca świątecznych zakupów. Warto w tym czasie wybrać się do stolicy Austrii, tym bardziej że w Internecie jest bogata oferta biur podróży organizujących dwudniowe eskapady do ...
-
Waniliowa cytryna
W pewnym włoskim sklepie w Toronto znalazłam kiedyś cytrynę idealną do ciast.
-
Pomorskie smaki
Kuchnia Pomorza i Kaszub to aromaty morza, jezior i lasów. Ziemia tu nie jest żyzna, stąd odmienność tutejszej kuchni opartej o inne niż gdzie indziej bogactwa.
-
Wielkopolski pomnik pyry
Miłość Wielkopolan do ziemniaków - w tym regionie zwanym pyrami - jest tak wielka, że pożywny ów obiekt uczuć doczekał się pomnika. W 2007 roku w dzielnicy Poznania Wilda postawiono Pomnik Pyry.
-
Warmińsko-mazurskie smaki
Cudowne, bogate lasy i rozległe jeziora to naturalne źródła produktów dla kuchni Warmii i Mazur. Nic więc dziwnego, że na tutejszym stole królują ryby słodkowodne.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...