Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. Wiadomo natomiast, że był... Belgiem.
Smaki, które podbiły świat
-
Sangria ze słonecznej Andaluzji
Ten smak zna cały świat. Lecz tylko w Andaluzji, krainie, w której powstała podaje się sangrię w glinianych dzbanach dzbankach zaopatrzonych w sitko, zatrzymujące owoce przy nalewaniu napoju do szklanek.
-
Arbuz, czyli melon wodny
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły one stosunkowo niedawno, bo dopiero w XII wieku.
-
Nouvelle cuisine
Francuzi stworzyli jedną z najwspanialszych kuchni świata, wynosząc gotowanie do rangi Sztuki. Choć w wielu restauracjach serwuje się wciąż tradycyjne dania, przygotowane według zasad „haute cuisine” (dosłownie „wysokiej kuchni”), od ponad trzydzi...
-
200 lat czekolady
Historia czekolady liczy prawie 3 tysiące lat, ale dopiero od 200 lat zjadamy ją w tabliczkach i pralinkach. Majowie i Aztekowie uważali czekoladę za napój bogów i pili ją na ostro z dodatkiem chil. Ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym...
-
Jajko - pokarm magiczny
Ze wszystkich pokarmów to właśnie jajka od zawsze miały dla ludzi ogromne, symboliczne znaczenie. W wielu mitach dotyczących powstania świata występuje jajko w roli głównej.
-
Chia, czyli szałwia hiszpańska
Imperium Azteków ceniło sobie fasolę, kukurydzę i chia, czyli szałwię hiszpańską. Z ziaren chia przyrządzano tradycyjne pinole. Dzisiejsza badania pokazują, że mieli rację prekolumbijscy Indianie – hiszpańska szałwia to cudowna roślina.
-
Green smoothies, czyli zielone koktajle
Zielone koktajle, pełne warzyw, witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu zdobywają serca mieszkańców nie tylko wielkich miast.
-
Kuchnia według pięciu przemian
Gotowanie według pięciu przemian nie jest bynajmniej nowomodnym wymysłem. Korzenie tej tradycji sięgają II wieku przed nasza erą.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...