Wojskowi kucharze – choć nie ma dla nich miejsca w podręcznikach historii - odgrywają w czasie wojen nie mniejszą rolę niż czołgi i karabiny, a zaspokajanie apetytów żołnierzy może mieć decydujący wpływ na losy świata.
Śladami Smaków
-
Roter Hahn – zasmakuj Południowego Ty...
Południowy Tyrol to niezwykle atrakcyjny kierunek turystyczny. I nie tylko ze względu na walory krajobrazu ale też ze względu na kuchnię. O każdej porze roku jest tu bardzo smacznie. Aby tego doświadczyć należy wybrać się do Roter Hahn – farm agro...
-
Litewskie smaki
Nie pojechałam do Wilna jeść, raczej dotknąć murów celi Konrada w Klasztorze Bazylianów i pokłonić się Matce Boskiej Ostrobramskiej. Ale jadłam. I nie żałuję!
-
Jeśli śliwka, to tylko węgierka.
Trudno szukać takich owoców gdziekolwiek indziej, z żadnej innej śliwki nie powstają tak fantastyczne potrawy, o których dzisiaj chcę opowiedzieć.
-
Cudowny smak węgierki
Uwielbiam knedle ze śliwkami. W tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa, że wzruszam się za każdym razem, gdy je przyrządzam.
-
Bajgiel, czyli z Krakowa na Manhattan
Najstarsze bajgle wypiekano już w XVII wieku. Były żydowskim pieczywem obrzędowym –kolisty kształt symbolizował cykl życia i bajgiel – podarowany nowonarodzonemu dziecku – miał zapewnić szczęście.
-
Jesienne grzybobranie
Wśród wielu ciepłych wspomnień z dzieciństwa na pierwszy plan wysuwają się jesienne, rodzinne grzybobrania.
-
Tajemnice taratora
Uwielbiam polskie, niekształtne, kolczaste ogórki. Ich zapach chciałabym utrwalić jako perfumy. To zapach świeżości, wspomnienie lata, zapach orzeźwienia i cudowne wspomnienia.
-
„Bezdroża” - Wino jak życie
W filmie Alexandra Payne'a „Bezdroża” wino staje się symbolem naszego stosunku do życia: jego smaku, jakości i naszej chęci, by go odważnie próbować.
-
Co z pigwą?
Gruszkopodobna, tajemnicza i mocno nieprzystępna pigwa. Nikt do końca nie wie co z nią zrobić.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...