Jamie Oliver i jego kumpel Tobie Puttock otwierają pierwszą restaurację Fifteen w Australii.
Śladami Smaków
-
Tatarska jurta
Kłopot z Tatarską Jurtą polega na tym, że jest tak daleko. Można tu przyjechać raz na jakiś czas a wtedy chciałoby się spróbować wszystkiego. To jest jednak niemożliwe.
-
Suwalskie i podlaskie smaki
Ogromne lasy, jeziora, brak przemysłu i bliskość granicy litewskiej ukształtowały kuchnię Suwalszczyzny i Podlasia.
-
Rydzowe wspomnienia
Gdy mieszkałam w Hiszpanii rydze o tej porze roku leżały na bazarach w skrzyniach, jak kartofle. Były niemal na każdym stoisku i to w cenie o wiele niższej niż pomidory. Pomyślałam wtedy, że Hiszpanie pewnie po prostu zbierają je za pomocą kos, bo...
-
Świętokrzyskie smaki
Kuchnia świętokrzyska oparta jest na prosty produktach lokalnych – kaszach, ziemniakach, twarogu i kapuście. Wśród tych produktów wiele jest wybitnych jak choćby kasza jaglana Gierczycka, czy wyroby mleczarskie z Jędrzejowa i Chmielnika.
-
Lasagna
Wszyscy lubią lasagne. Jest to też ulubione danie najsłynniejszego z rysunkowych kotów – Garfielda. Lasagna (liczba mnoga lasagne)znana jest od XIII wieku.
-
O śląskim jedzeniu na szlaku
Rozmowa z Agnieszką Sikorską - Dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.
-
Jesienne rydze
Uwielbiam smak rydzów podawanych w restauracji Carskiej w Białowieży. Miniaturowej wielkości rydze serwuje się tam w wyśmienitej, delikatnej, lekko słodkiej zalewie, która wbrew pozorom ani trochę nie marnuje delikatnego smaku rydza, przeciwnie – ...
-
Pierniki toruńskie
Fryderyk Hoffmann, poeta elbląski, twierdził, że „Najlepsze w Rzeczypospolitej: gdańska wódeczka, krakowska dzieweczka, warszawski trzewiczek, toruński pierniczek!”
-
Ser wykupiony na pniu
Co jedzą owce, z których mleka robi się wielki rarytas - paški sir, pozostaje zagadką. Musi to jednak być coś niezwykle smacznego.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...