I pomyśleć, że gdyby nie przypadek nie znalibyśmy smaku truskawki! Przypadek wydarzył się we Francji w XVIII wieku. A jego konsekwencje cieszą nas do dziś.
Śladami Smaków
-
Kujawskie procenty
Obok dwóch rodzajów „księżycówki” pysznią się nalewki i wina. Michał Izydorczyk z Kujaw na każdych targach bije rekordy popularności. Do degustacji ustawiają się długie kolejki.
-
Bizonina z Kurozwęk
Stado bizonów hodowane w Kurozwękach jest nie tylko atrakcją turystyczną ale i kulinarną.
-
Likier i karlowarskie opłatki
Karlowe Wary, jedno z najsłynniejszych uzdrowisk świata, zapraszają na długi weekend majowy na uroczystą inaugurację sezonu. Na gości czekają imprezy kulturalne a także zdrowotna woda źródlana, słynny likier ziołowy i gorące wafle uzdrowiskowe.
-
Dieta czarownic
Banalna wycieczka do Kielc okazała się fascynującą podróżą w czasie. W Centrum Kulturowo-Archeologicznym w Nowej Słupi poznałam dietę czarownic!
-
Sałata, czyli głąbiki krakowskie
Choć inna nazwa sałaty to głąbiki krakowskie, nie jest głąbem kto zjada głąbiki. To samo zdrowie i prawie zero kalorii.
-
Marakuja znana i nieznana
Polska nazwa passiflory to męczennica. Jej owocem jest marakuja, zwana w wielu rejonach świata „owocem pasji”. Rzeczywiście łatwo oddać się pasji podczas konsumpcji marakui!
-
Smak domowego curry
„Smak curry" Ritesha Batry to romantyczne kino pełne egzotycznych smaków.
-
Wiesz, co pijesz?
Nikt z nas naprawdę nie wie, z czego się składa. Mamy za to świadomość, że jest niezdrowa i że jest ikoną pop-kultury. I ulegamy tej słodkiej i pełnej zagadek pokusie, która nazywa się coca-cola.
-
Czas cykorii
Pod koniec zimy jak nigdy w roku tęsknimy za zielonym, najlepiej prosto z ogrodu. Proponuję zatem przyrządzenie naszej, polskiej cykorii, która wcale nie musi być gorzka, jeśli tego nie chcemy.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...