Śladami Smaków

  • Czeski listopad winem płynący

    Niemal cały listopad (od 7 do 29.11.2014) w Czeskim Krumlovie odbywać się będzie kolejna edycja festiwalu wina. Podczas imprezy zaprezentują się najlepsi czescy winiarze, sommelierzy i kucharze.

  • Nikujaga, czyli ziemniaki z wołowiną

    „Nikujaga” znaczy po japońsku „mięso z ziemniakami”. To bardzo popularne danie codziennej kuchni kraju kwitnącej wiśni.

  • Japończycy jedzą kanapki z serem

    Jestem miłośniczką kuchni japońskiej. Lubię jaj smaki, ale bardzo mało wiem o jej kontekście kulturowym. Dzięki warsztatom kuchni japońskiej zorganizowanym ostatnio przez warszawskie Muzeum Etnograficzne zanurzyłam się w duchowym aspekcie japoński...

  • Olej rydzowy GTS

    Kiedyś lnianka, czyli rydz była uprawą nader pospolitą. Stąd powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. A dziś niepowtarzalny w smaku olej rydzowy podbija europejskie salony, oznaczony certyfikatem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

  • Wołowina wagyū

    Mięso pochodzące od japońskich krów wagyū (czyt. łagju)uważane jest za najlepsze na świecie. Zaś jego najdelikatniejsza odmiana pochodzi od krów z Kobe. Mało kto wie, że krowy rasy wagyū hoduje się też w Polsce.

  • Kliper w Trzęsaczu

    Szef kuchni poleca: jesiotr w śmietanowym sosie z grzybami leśnymi, purée ziemniaczanym z roztopionym niebieskim serem, czerwoną cebulą pieczoną z ziołami i tempurą z rozmarynu za 42 zł i łosoś w sosie cytrynowym z pieczonymi ziemniakami i surówk...

  • Ruszaj w góry, miły bracie! Tam prozi...

    Przygotowany przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną, szlak kulinarny to doskonały pomysł na promocję atrakcji turystycznych regionu.

  • Włoski Tyrol z dziećmi

    Jeśli ktoś nie zaplanował jeszcze szczegółów rodzinnych wakacji a nieopatrznie obiecał dzieciom, że w tym roku pojadą do Legolandu, to mam dla niego fantastyczna propozycję! Najpierw plastikowe szaleństwo pod Monachium a potem najcudowniejsze waka...

  • W Małopolsce i na Podhalu

    Smakiżycia zostały zaproszone na wizytę w Małopolsce i na Podhalu. Podróżowaliśmy śladami produktów, mogących pochwalić się znakami jakości: Chronioną Nazwą Pochodzenia, Chronionym Oznaczenia Geograficznym lub znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Spe...

  • Wszystkie smaki wołowiny, wg Grzegorz...

    Grzegorz Łapanowski jest znakomitym kucharzem i popularyzatorem dobrej kuchni. Jest też zaangażowany w promocję Polskiej wołowiny z certyfikatem QMP. System certyfikacji mięsa wołowego powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wo...