Niemal cały listopad (od 7 do 29.11.2014) w Czeskim Krumlovie odbywać się będzie kolejna edycja festiwalu wina. Podczas imprezy zaprezentują się najlepsi czescy winiarze, sommelierzy i kucharze.
Śladami Smaków
-
Nikujaga, czyli ziemniaki z wołowiną
„Nikujaga” znaczy po japońsku „mięso z ziemniakami”. To bardzo popularne danie codziennej kuchni kraju kwitnącej wiśni.
-
Japończycy jedzą kanapki z serem
Jestem miłośniczką kuchni japońskiej. Lubię jaj smaki, ale bardzo mało wiem o jej kontekście kulturowym. Dzięki warsztatom kuchni japońskiej zorganizowanym ostatnio przez warszawskie Muzeum Etnograficzne zanurzyłam się w duchowym aspekcie japoński...
-
Olej rydzowy GTS
Kiedyś lnianka, czyli rydz była uprawą nader pospolitą. Stąd powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. A dziś niepowtarzalny w smaku olej rydzowy podbija europejskie salony, oznaczony certyfikatem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
-
Wołowina wagyū
Mięso pochodzące od japońskich krów wagyū (czyt. łagju)uważane jest za najlepsze na świecie. Zaś jego najdelikatniejsza odmiana pochodzi od krów z Kobe. Mało kto wie, że krowy rasy wagyū hoduje się też w Polsce.
-
Kliper w Trzęsaczu
Szef kuchni poleca: jesiotr w śmietanowym sosie z grzybami leśnymi, purée ziemniaczanym z roztopionym niebieskim serem, czerwoną cebulą pieczoną z ziołami i tempurą z rozmarynu za 42 zł i łosoś w sosie cytrynowym z pieczonymi ziemniakami i surówk...
-
Ruszaj w góry, miły bracie! Tam prozi...
Przygotowany przez Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego oraz Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną, szlak kulinarny to doskonały pomysł na promocję atrakcji turystycznych regionu.
-
Włoski Tyrol z dziećmi
Jeśli ktoś nie zaplanował jeszcze szczegółów rodzinnych wakacji a nieopatrznie obiecał dzieciom, że w tym roku pojadą do Legolandu, to mam dla niego fantastyczna propozycję! Najpierw plastikowe szaleństwo pod Monachium a potem najcudowniejsze waka...
-
W Małopolsce i na Podhalu
Smakiżycia zostały zaproszone na wizytę w Małopolsce i na Podhalu. Podróżowaliśmy śladami produktów, mogących pochwalić się znakami jakości: Chronioną Nazwą Pochodzenia, Chronionym Oznaczenia Geograficznym lub znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Spe...
-
Wszystkie smaki wołowiny, wg Grzegorz...
Grzegorz Łapanowski jest znakomitym kucharzem i popularyzatorem dobrej kuchni. Jest też zaangażowany w promocję Polskiej wołowiny z certyfikatem QMP. System certyfikacji mięsa wołowego powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wo...
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...