O ile lipiec Polacy najchętniej spędzają nad wodą, o tyle sierpień jest tradycyjnie miesiącem górskich wycieczek. Oto subiektywnie (choć nieprzypadkowo) wybrane 10 atrakcji południowo-wschodniej Polski.
Śladami Smaków
-
Na piwo do Czech
Tego lata miłośnicy złotego napoju mogą wybrać się za południową granicę szlakiem piwnych festiwali. Nie zabraknie na nich przepysznego jedzenia, dobrej muzyki, zabawnych konkursów, zwiedzania browarów, piwnych kąpieli i przede wszystkim degustacj...
-
Moje poziomki
To prawda, że truskawki są większe, ale poziomki… Poziomki mają urok niepowtarzalny. Jest w nich dzikość - a co za tym idzie - pazur, aromat i zapach jakiego nic wyhodowanego w ogrodzie mieć nie może.
-
Arbuz – afrykański cud
Urodzony w gorącej Afryce arbuz rozprzestrzenił się na cały świat. Ten cudownie soczysty owoc kochamy zwłaszcza w upalne dni.
-
Ratatouille
To prowansalskie danie podbiło nie tylko świat kulinariów ale i świat kina. Kto nie pamięta ambitnego szczura Remy-ego z filmu „Ratatouille”?
-
Razowiec lipnicki na liście
Kolejne przysmaki trafiają na ministerialną listę produktów tradycyjnych. To dobra wiadomość dla wszystkich smakoszów kuchni polskiej. Czy znacie już razowiec lipnicki?
-
Głosuj na kaszubską truskawkę!
Poznaj 36 produktów tradycyjnych i regionalnych z oznaczeniami unijnymi i pomóż im dotrzeć do szerszego grona smakoszy. Zagłosuj na swoje ulubione produkty i zdobądź wyjątkowy przewodnik kulinarny! Ja głosuję na kaszubską truskawkę. Kiedy jeśli ni...
-
Kiszone.eu
Żuławska Zagroda to potentat w kiszeniu ogórków i buraków. Nie pod względem ilości wyrobów lecz pod względem ich SMAKU!
-
Kazimierz po latach
Niby nic się nie zmieniło, odkąd byłam w Kazimierzu kilka lat temu. W Zielonej Tawernie i U Fryzjera gości pełno, a jednak czegoś mi brakowało.
-
Clam chowder, czyli amerykańska zupa...
Zupa z małży to jedno ze sztandarowych dań kuchni północno wschodnich stanów USA. Przybyła tu z wyspy Nowa Funlandia, przywieziona przez rybaków. I zrobiła karierę.
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...