Kwitnące sady migdałowe, to jeden z najpiękniejszych widoków śródziemnomorskiego pejzażu. Migdałowce zakwitają już w styczniu. Pokryte delikatnymi, różowymi kwiatami, są pierwszym zwiastunem nadchodzącej wiosny.
Śladami Smaków
-
Ryba? Tylko świeża!
Coraz trudniej we Włoszech zjeść naprawdę świeżą rybę - przyznali eksperci i zaapelowali o nadzwyczajną czujność. Prawdziwą plagą jest ostatnio odświeżanie ryb, a to może być groźne dla człowieka
-
Kuchnia według pięciu przemian
Gotowanie według pięciu przemian nie jest bynajmniej nowomodnym wymysłem. Korzenie tej tradycji sięgają II wieku przed nasza erą.
-
W Portugalii uczą robić sery
W luksusowym hotelu Casa da Insua na przedmieściach Viseu, w północnej Portugalii, ruszyła część muzealna. Fachowcy uczą tu hotelowych gości produkować sery.
-
Czeski karnawał
Mięsopust, karnawał, zapusty – to określenia kojarzące się ze wspaniałą zabawą, inspirowaną karnawałem weneckim oraz z tradycjami ludowymi. Dawniej ważnym elementem karnawału było ucztowanie – należało się porządnie najeść przed czterdziestodniow...
-
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara, czyli makaron w sosie jajecznym z boczkiem jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Aż trudno uwierzyć, że pojawił się we włoskich książkach kucharskich tak niedawno!
-
Manna czyli tamaryszek
„To była po prostu manna z nieba” mówimy gdy spotka nas niespodziewane a bardzo potrzebne wsparcie ze strony losu. To oczywiście skutek biblijnej opowieści o kaszy manny.
-
Cudowny imbir
Kłącze imbiru ma nie tylko niezwykły kształt ale nie mnie niezwykłe właściwości. Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat ale też ma silne właściwości prozdrowotne.
-
Piwne SPA w Czechach
Wszyscy cenią czeskie piwo. Dotychczas jednak stosowano je głównie do użytku wewnętrznego. Jak przekonuję twórcy czeskich piwnych SPA był to błąd! Następuje właśnie wielki powrót do średniowiecznych tradycji kąpieli w piwie.
-
Ziemniaczki Hasselbacken
Wśród licznych dań z ziemniaków wyróżniają się niezwykłą formą i historią, jaką pochwalić się może mało które danie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...