Francuzi stworzyli jedną z najwspanialszych kuchni świata, wynosząc gotowanie do rangi Sztuki. Choć w wielu restauracjach serwuje się wciąż tradycyjne dania, przygotowane według zasad „haute cuisine” (dosłownie „wysokiej kuchni”), od ponad trzydzi...
Śladami Smaków
-
200 lat czekolady
Historia czekolady liczy prawie 3 tysiące lat, ale dopiero od 200 lat zjadamy ją w tabliczkach i pralinkach. Majowie i Aztekowie uważali czekoladę za napój bogów i pili ją na ostro z dodatkiem chil. Ziarna kakaowca były niegdyś środkiem płatniczym...
-
Jajko - pokarm magiczny
Ze wszystkich pokarmów to właśnie jajka od zawsze miały dla ludzi ogromne, symboliczne znaczenie. W wielu mitach dotyczących powstania świata występuje jajko w roli głównej.
-
Lody WikiFood
WikiFood to m.in. lody bez opakowania, które nie roztopią się w ręku. Są sprzedawane w Paryżu w niewielkiej restauracji-laboratorium WikiBar obok Luwru.
-
Tajskie smaki
Z dalekich wypraw przywozimy nie tylko wspomnienia pięknych egzotycznych miejsc ale też zamiłowanie do egzotycznych smaków. Niektóre z nich, tak jak kuchnia tajska podbijają w ten sposób świat.
-
Rzymskie winnice nad Renem
Odnaleźli je archeologowie. W Ungstein. Otaczały bogatą patrycjuszowską willę. A o uprawie świadczyło nie tylko ukształtowanie terenu i skład roślin, ale również znalezione pestki winogron, urządzenia do tłoczenia i naczynia do przechowywania wina...
-
Chia, czyli szałwia hiszpańska
Imperium Azteków ceniło sobie fasolę, kukurydzę i chia, czyli szałwię hiszpańską. Z ziaren chia przyrządzano tradycyjne pinole. Dzisiejsza badania pokazują, że mieli rację prekolumbijscy Indianie – hiszpańska szałwia to cudowna roślina.
-
Green smoothies, czyli zielone koktajle
Zielone koktajle, pełne warzyw, witamin, soli mineralnych a przede wszystkich chlorofilu zdobywają serca mieszkańców nie tylko wielkich miast.
-
Krušovice - browar z historią
W smaku kruszowickich piw walory słynnego chmielu z pobliskiego Žatca komponują się doskonale z nowoczesną technologią i tradycyjnymi recepturami.
-
Likier Chartreuse
Mało jest tak pilnie strzeżonych receptur, jak przepis na likier Chartreuse, nazywany też eliksirem długowieczności. Produkcją szmaragdowego trunku od stuleci zajmuje się francuski zakon kartuzów, zaledwie trzech mnichów zna jego dokładny skład.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...