Śladami Smaków

  • Pamiątka z habsburskiej stolicy - Aus...

    Wiedeń jest idealnym miejscem aby łączyć shopping ze spacerem i filiżanką kawy. Powrót z torebką od Prady albo sandałkami Gucciego jest bardzo prawdopodobny. Panowie też nie mogą się czuć dyskryminowani, Hugo Boss, Joop, Armani... Bo, że jest gdzi...

  • Tarta z Sainte-Croix

    Wśród deserów oferowanych w szwajcarskim kantonie Vaud jest migdałowa tarta. To delikatne, kruche ciasto z migdałami i karmelową polewą, świadczy niezbicie, iż kanton Vaud przesiąknięty jest na wskroś francuskim duchem.

  • Paprykoland

    Węgierska papryka jest długa i wąska, ma cienką, sztywną skórkę i mało miąższu, a jej owoce są z reguły szpiczasto zakończone. Bez papryki nie wyobrażamy sobie kuchni węgierskiej.

  • Wino świętej cierpliwości

    Vin Santo to legendarne, wywodzące się z Toskanii wino o niebiańskiej wprost słodyczy. Od winiarzy, którzy je robią, wymaga jednak świętej cierpliwości.

  • Tu urodziła się Mona Lisa

    Obsadzone winoroślą i oliwkami wzgórza Chianti ciągną się od Florencji po Sienę, niemal przez środek Toskanii.

  • Gaumardżos - Gruzja

    Gaumardżos! Czyli: zwyciężaj! Ten zwrot otwiera gruzińskie serca, jest równie dobry na powitanie, pożegnanie jak i życzenie pomyślności.

  • Makaroniki z Laduree

    Są na świecie ciasta, ciasteczka i… makaroniki z Laduree. Nazwanie ich ciastkami to profanacja – to dzieła sztuki, spełniony sen łasucha, poezja deserowa najwyższych lotów, to smak, który podbił świat, to… Musicie sami spróbować!

  • Muszle św. Jakuba

    Muszlami św. Jakuba nazywa się przegrzebki, smakowite jadalne małże, które natura podarowała narodom zamieszkującym basen Morza Śródziemnego i wybrzeża Atlantyku.

  • Beza Pavlovej

    Beza z bitą śmietaną i owocami to zapewne jeden z najstarszych deserów świata. Bo cóż prostszego jak upiec bezę i podać ją z odpowiednimi dodatkami? Diabeł - jak zwykle - tkwi w szczegółach.

  • Czym się różni parmezan?

    Parmezan istnieje na rynku w trzech kategoriach wiekowych i co za tym idzie – cenowych. Najtańszy jest Parmigiano Fresco, czyli ser świeży, dojrzewający zaledwie rok. Określa się go mianem „prima salatura”, co oznacza „pierwsze solenie” i próżno s...