Z położonego malowniczo nad Dunajem Krems, wywodzi się receptura popularnej musztardy. Musztarda Kremska jest łagodna, wręcz słodka. A to za sprawą jej istotnych składników: delikatnego octu i spirytusu winnego, które należą obok wina do kluczowyc...
Śladami Smaków
-
Szparagi Ligurii i Gorzowa
Istnieją setki odmian szparagów, ale na stołach lądują zaledwie ich trzy rodzaje – poza białymi uprawia się jeszcze zielone i fioletowe. W przeciwieństwie do białych, zielone szparagi uprawiane są bez kopców, mają mniej zdecydowany smak i smakują ...
-
Prosiak po hiszpańsku
Hiszpańskie tapas bary są świetnym przykładem jak jeść oczami. Wszystkie tapas robione są wtedy, gdy na to patrzymy.
-
Kierunek Europa
W Gruzji na każdym niemal kroku powiewają flagi Unii Europejskiej, manifestując otwartość mieszkańców podkaukaskiego kraju na wolny rynek i demokrację.
-
Sztuka sushi
Pierwszy raz zetknęłam się z sushi w 1980 r. w Madrycie, w restauracji Mikado. Pamiętam wrażenie, jakie zrobiła na mnie estetyka dań, dokładność ich wykonania i nieprawdopodobny smak
-
Gruzińska bagietka
Smak gruzińskiego chleba na długo pozostaje w pamięci. Zwłaszcza jeśli za pierwszym razem skosztujemy takiego wyjętego właśnie z pieca.
-
Mozartkuglen
Opactwo świętego Piotra jest jedną z pereł zabytkowej Starówki Salzburga. Tłumnie odwiedzają je turyści. Znajduje się tu uroczy cmentarz miejski, czynny do dziś, gdzie chowani są wybitni obywatele.
-
Rewanż za armadę
Pulperia to kiosk, w którym serwują świeżutkie ośmiornice. W portach hiszpańskiej Galicji są tak popularne jak u nas budki z hot-dogami.
-
Stalin i Kvanchkara
Stosunek do Stalina jest w Gruzji kwestią złożoną, a chociaż za komunizmem nikt tu nie tęskni, jego pomniki wciąż są rozrzucone po kraju.
-
Szparagi na wszystko...
Szparagi uprawia się od blisko dwóch i pół tysiąca lat, choć spożywa już od ponad czterech tysięcy. Początkowo jedzono szparagi dzikie, rosnące na górskich zboczach, później nauczono się je uprawiać.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...