Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsce, które nie tylko warto zobaczyć zimą z perspektywy gondoli na wyciągu narciarskim. Południowy Tyrol należy zobaczyć teraz gdyż właśnie rozkwita, bud...
Śladami Smaków
-
Posmakuj Karaibów!
Upały za oknem iście karaibskie, a Ty siedzisz w dżungli miasta… Przenieś się na Karaiby choćby za sprawą smaku i zapachu.
-
Croque monsieur, croque madame – lege...
Chrupiący pan, chrupiąca pani – tak można przetłumaczyć nazwy tych słynnych, choć niesłychanie prostych francuskich grzanek-zapiekanek
-
Piłka plażowa arbuzowa
Ten sport poznałam będąc na wakacjach na greckiej wyspie Siros. Być może przyjmie się też nad Bałtykiem?
-
Sangria ze słonecznej Andaluzji
Ten smak zna cały świat. Lecz tylko w Andaluzji, krainie, w której powstała podaje się sangrię w glinianych dzbanach dzbankach zaopatrzonych w sitko, zatrzymujące owoce przy nalewaniu napoju do szklanek.
-
Arbuz, czyli melon wodny
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły one stosunkowo niedawno, bo dopiero w XII wieku.
-
Kanapka na cześć Bismarcka
Ilekroć jestem na większej stacji kolejowej w Niemczech idę do baru, bo nie mogę sobie odmówić Bismarcka Baguette - kanapki Bismarcka.
-
Kurkuma
Ta przyprawa o intensywnym żółtym kolorze, wywodzi się z Indii. Nie tylko nadaje potrawom piękną barwę ale też dodaje im prozdrowotnych właściwości.
-
Rajskie smaki Europy
Polska Organizacja Turystyczna realizuje polską edycję prestiżowego, ogólnoeuropejskiego konkursu EDEN „Najlepsze Europejskie Destynacje”. Tematem przewodnim tegorocznej edycji będzie „Turystyka i lokalna gastronomia”.
-
Smaki Czarnogóry
Nigdy bym się nie spodziewała, że patroszenie kalmarów jest takim przeżyciem! W sumie nie jest trudne, trzeba tylko uważać na oczy, bo wybuchają atramentem!
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Zapraszamy na nasz fanpage
- 4. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Rosół Pho
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 9. Prawdziwe spaghetti bolognese
- 10. Made by Zuzia
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...