Mówiąc, że ktoś się śmieje jak głupi do sera, druzgoczemy jego intelekt. A Fabio, nie tylko, że do serów się śmieje, ale głaska je, pieści nawet.
Śladami Smaków
-
Kalarepo! Nie opuszczaj nas!
Nie ma chyba drugiego tak niedocenianego w Polsce warzywa jak poczciwa kalarepa. Co dziwne, nasi sąsiedzi bardzo ją cenią.
-
Umierają pszczoły, umiera świat
„Więcej niż miód” to okazja, żeby spojrzeć na mechanizmy współczesnego świata z zupełnie innej perspektywy. Z perspektywy pszczoły.
-
„Danie dnia”, czyli wieczór we włoski...
Jeden wieczór we włoskiej restauracji na Manhattanie. Takiej, do której na pewno na kolację przychodzą mafiosi. I co zawsze podnosi jej atrakcyjność.
-
Pomidorowa bitwa
W ostatnią środę sierpnia podczas dorocznej fiesty na cześć patrona Buñol, odbywa się w mieście zacięta bitwa. Ulice spływają czerwienią... Soku pomidorowego! Tomatina należy do najbardziej oczekiwanych wydarzeń hiszpańskiego lata.
-
Zanim zaśpiewasz Addio Pomidory
Pomidor bije rekordy popularności na listach najzdrowszych, najsmaczniejszych, posiadających wręcz lecznicze właściwości owoców. Lub warzyw – jak kto woli. Bo pomidor jest owocem w sensie botanicznym a warzywem w klasyfikacji produktów spożywczych.
-
Food Inc., czyli jedzenie przemysłowe
Po obejrzeniu filmu „Food Inc.” nie da się nie patrzeć na to, co jemy, bez podejrzliwości.
-
Ogórek polski, wileński, niemiecki…
Ogórek powinien być zielony. Nic odkrywczego? To dlaczego proponują nam żółte! Powinien być twardy i pokryty kolczastymi wypustkami. To znak, że jest świeży. Latem interesują nas tylko takie, polskie, gruntowe ogórki.
-
Miting w skórzanych spodniach
Skórzane spodnie kojarzymy nieodłącznie z kulturą niemieckojęzycznej Europy. Mekką ich użytkowników jest Windischgarsten. Tylko raz w roku, przez jeden letni weekend.
-
Jedzenie w Tel Awiwie
Jeżeli jadąc do Tel Awiwu spodziewacie się koszernych restauracjach z jedzeniem rodem z przedwojennych Nalewek, to pozostaniecie głodni.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...