Jamón serrano, w wolnym tłumaczeniu - szynka górska - jest najbardziej popularnym rodzaj szynki w Hiszpanii. Można powiedzieć wręcz, że nie ma Hiszpanii bez jamón serrano.
Śladami Smaków
-
Jadalnia Costa del Sol
Między morskim wybrzeżem Costa del Sol, a malowniczymi górami La Serrania de Ronda leży miejscowość Benahavis słynna tyleż z otaczających ją pól golfowych, co z renomowanych restauracji.
-
Pięć najsłynniejszych hiszpańskich serów
Pleśniowe, dojrzewające, wędzone czy tak miękkie, że trzeba je jeść łyżką! Pięć najlepszych serów hiszpańskich, które musisz spróbować będąc na wakacjach na Półwyspie Iberyjskim lub na Kanarach.
-
Crema Catalana, czyli deser na Dzień ...
Krem kataloński, „Crema Catalana” jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z hiszpańskiej Katalonii, gdzie częściej nazywa się go „Crema de Sant Josep”, czyli kremem Świętego Józefa. Katalońska tradycja nakazuje bowiem przygotowywać deser 19 marca, w...
-
Paella
Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Wśród obcokrajowców panuje przekonanie, że jej klasyczna forma to ryż podsmażany z szafranem z dodatkiem świeżych owoców m...
-
Osiołek z widokiem na morze
Odkąd Julian Nunez Andreau wymyślił burro-taxi, czyli od roku 2006, symbolem wioski Mijas jest osiołek.
-
Aioli
Sos aioli jest jednym z fundamentów kuchni śródziemnomorskiej. Jego nazwa wywodzi się z prowansalskiego alh – czosnek i òli - oliwa. Spotykany jest we wszystkich odmianach kuchni śródziemnomorskiej: od greckiej skordalii przez prowansalskie alhòl...
-
Czechy. Jęczmień się suszy, klient si...
W głównym piwnym zagłębiu Czech, zaledwie 163 km na zachód od Pragi leży miasteczko Chodová Planá.
-
„Jadoo” - magiczna indyjska rodzina
Jadoo w języku hindi oznacza magię. Reżyser Amit Gupta opowiedział w swojej komedii o magicznych związkach rodzinnych.
-
„Make Hummus Not War” - hummus źródłe...
Konflikt palestyńsko-izraelski przez pryzmat kuchni. Tam porozumienie jest możliwe.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...