W swoim dokumencie „GMO OMG” amerykański aktywista Helmer Jeremy Seifert zastanawia się, czy może jeszcze bezpiecznie nakarmić swoją rodzinę.
Śladami Smaków
-
„Historia ruchu Slow Food” - żyj szyb...
„Historia ruchu Slow Food” pokazuje jak z pomysłu przyjaciół na propagowanie celebrowania przyjemności jedzenia narodził się prężny i wpływowy ruch.
-
Skordalia, sos czosnkowy
Skordalia, grecki kremowy sos z czosnku ucieranego z chlebem, orzechami lub ziemniakami, nadaje się jako dip do warzyw, grillowanych ryb i mięsa.
-
„Okna”, czyli smak życia
W filmie Ferzana Ozpetka bohaterowie obserwują się przez tytułowe okna. A przez nie jak wiadomo widać tylko fragmenty, dzięki którym można stworzyć sobie obraz obiecujący, ale nie do końca prawdziwy.
-
Niezłomny jak bób
Od pięciu tysięcy lat bób uchodzi za roślinę niezwykle wytrwałą, rzec można - niezłomną. Wielką suszę na Sycylii przetrwał tylko bób, pozwalając uniknąć jej mieszkańcom śmierci głodowej.
-
Leczo, nie tylko węgierskie
Leczo (węg. lecsó) klasyczne węgierskie danie, przyrządzane także na Słowacji, Ukrainie, w Czechach, Austrii i w Izraelu. Rodzaj potrawki z cebuli, pomidorów i świeżej papryki, duszonych na smalcu lub oleju z dodatkiem wędzonej słoniny, ostrej kie...
-
Lato gęsiną pachnące
Wakacje w mieście nie muszą być wcale pozbawione smaku. Coraz więcej mamy wokół restauracji, które swoimi smakami zabierają nas w podróż do miejsc kuszących tajemnicą i obietnicą kulinarnej przygody.
-
Sarnath i umiarkowanie
Siddhartha Gautama (szerzej znany jako Budda) zrozumiał, że drogą do osiągnięcia oświecenia jest umiarkowanie, nie wtedy gdy ascetycznie pościł ale gdy postu zaprzestał.
-
„Nasz rajski ogród”, czyli życie na d...
Film Mano Khalila opowiada o grupie użytkowników maleńkich ogródków działkowych pod szwajcarskim Bernem. Są w niej przedstawiciele dwudziestu różnych narodowości, a ich wspólna egzystencja pokazuje problemy współczesnego wielokulturowego społeczeń...
-
Utopence „U Zachariáše”
Na południowych Morawach leży miasteczko Telč. Przegląda się w wodach rybnego stawu i imponuje rynkiem długim jak serdelek.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...