Można oczywiście kupić rozmaite alkohole, ustawić na barku i niech każdy leje sobie, co lubi. Ale czemu iść na łatwiznę?
Śladami Smaków
-
Gdyby woda była zdrowa...
Małokarpacka Droga Winna zaczyna się na peryferiach Bratysławy i biegnie przez największy region winiarski Słowacji u południowych podnóży Małych Karpat.
-
Cytrynowe niespodzianki
Cytryna potrafi zaskoczyć. Żeby się o tym przekonać, potrzebować będziemy pięciu ziemniaków, najlepiej, żółtej odmiany Lawina.
-
Na zapusty kaszubskie ruchanki
Kto myśli, ze kaszubskie ruchanki to jakaś ludowa gimnastyka seksualna ten jest w błędzie. Pod tą wesołą nazwą kryją się pyszne racuchy. Nie zwyczajne, tylko robione z żytniego ciasta chlebowego.
-
Bogowie kochają kukurydzę
Kukurydza pochodzi z Meksyku, gdzie już trzy tysiące lat temu była głównym źródłem pożywienia zamieszkujących te tereny Azteków i Majów.
-
Barszcz dźwignią biznesu
Kiedy nasz rodak kupił podupadły hotel w Fieberbrunn w Pillerseetal, w jednym z mniej znanych rejonów narciarskich Tyrolu, austriaccy sąsiedzi patrzyli na niego z życzliwą ciekawością, ale nie postawiliby na niego złamanego eurocenta.
-
Królewski łosoś
Kiedy, po wielu latach przerwy, trafiło w moje ręce mięso szkockiego łososia postanowiłam przyrządzić go w piecu opalanym mieszanką dobrze wysuszonego drewna olchowego i dębowego.
-
Kot nie zna etosu pracy
Tytuł jest cytatem. Mówiąc szczerze jedynym jaki utkwił mi w pamięci z przeczytanej przed laty książki przepełnionej radami dla opiekunów i hodowców kotów.
-
Herbatka, ach, herbatka!
Tak śpiewali, jak pamiętamy, Starsi Panowie. Ciekawe swoją drogą, czy ich miłość do tego napoju wywołana była permanentnym brakiem kawy w sklepach PRL-u...
-
Fugu dla ryzykantów
Kiedy czuje zagrożenie, nadyma się jak balonik. Fugu pochodzi bowiem z rodziny rozdymkokształtnych. Napełnia żołądek wodą, a pyszczek „plombuje”, by ani kropla nie wypłynęła. Taką kulkę trudno przełknąć.
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...