Hangar 7 na lotnisku w Salzburgu z hangarem na samoloty nie ma wiele wspólnego. Wybudowany przez ekscentrycznego Dietricha Mateschitza, robi kosmiczne wrażenie.
Śladami Smaków
-
Kanapka ma przeszłość
Wbrew powszechnej opinii kanapki nie są dziełem współczesnym. John Montagu, hrabia Sandwich nie wymyślił tej genialnej przekąski, choć to właśnie jemu zawdzięczają swoją angielską nazwę.
-
Tort Sachera
W 1832 roku austriacki polityk, szef Ministerstwa Zewnętrznego (MSZ) oraz Kanclerz Domu, Dworu i Cesarstwa książę Klemens Lothar von Metternich zażyczył sobie na spotkanie z gośćmi specjalnego deseru, jak powiedział: „żeby nie wstydził się tej n...
-
Smażone ziemniaki
W Niemczech i we Francji z upodobaniem opowiada się dowcipy o Belgach. Główną rolę odgrywają w nich oczywiście frytki. To, można powiedzieć, belgijska potrawa narodowa.
-
Carska słonina
Mało kto dziś już wie, że najlepszy smalec pochodzi z sadła lochy. Smalec z knura wydziela nieprzyjemny zapach podczas smażenia, jego słonina ma mnóstwo przerostów, podczas gdy tłuszcz lochy jest delikatny.
-
Czeska golonka
Tuż za polsko-czeską granicą, w Kralikach jest restauracja o nazwie Zlatá Labuť. To właśnie tam, przyznam uczciwie, zjadłam golonkę, jakiej nie było mi dane skosztować nigdy i nigdzie dotąd.
-
Pasuje jak smalec do faworków
Nie chcemy pamiętać o smalcu. Nikt się do smalcu nie przyznaje, prawie wszyscy się go wstydzą. Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne.
-
Dla ochłody – lody
Gorgonzola, anchois, serek Philadelphia, krewetki – to smaki, jakie znajdziemy... we florenckiej lodziarni. Zresztą nie tylko tam – Włosi, którzy słyną ze swoich lodów, uważają, że sława zobowiązuje i wymyślają kolejne lodowe wariacje. Rewelacyjne...
-
Perugia pachnie czekoladą
Podczas festiwalu czekolady Eurochocolate, stolica Umbrii - Perugia gości 800 tysięcy wielbicieli czekolady, którzy zjadają na miejscu ponad 200 ton tego pokarmu bogów. Kakaowy aromat przenika miejską atmosferę przez tydzień z okładem. A okazje do...
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...