Jeśli wierzyć legendom Diogenes dowodził swych idei, żyjąc w beczce. Sokrates wolał dysputy. Imiennik tego drugiego, z cypryjskiej wioski Omodos, czerpie z dorobku obu.
Śladami Smaków
-
„Super Size Me” - jestem tym, co jem
Jeśli jesteśmy tym, co jemy, to Morgan Spurlock został na cały miesiąc fast foodowym śmieciem. Dobrze się bawił, ale jego organizm krzyczał z rozpaczy.
-
Ritz przy Plaza de Mayo
W madryckim hotelu Ritz zakochałam się w młodości. Wtedy o zamieszkaniu w nim mogłam tylko marzyć.
-
„Ratatuille” - każdy może być kucharzem
Każdy może być kucharzem, nawet szczur. Wystarczy miłość do gotowania i praktyka. Najlepiej w najbardziej prestiżowej paryskiej restauracji.
-
Królowa truskawka
Jak smakuje lato? To proste. Truskawkami. Oczywiście są i inne owoce, cudowne, soczyste, pyszne – maliny, wiśnie, poziomki, jagody, jest słodko-cierpki rabarbar, są pierwsze kwaśne jabłka. Ale wszystko, ta wielka symfonia smaków i zapachów, zaczyn...
-
La Boqueria w Barcelonie
Nie wiem, czy to jest najbardziej znany targ Europy (a może świata?), ważne, że dla mnie jest najcudniejszy. To wystarcza.
-
Hoduj stewię
Nie używa cukru od lat. A jednak robi przetwory, piecze ciasta… Nie wyrzekł się słodyczy. Po prostu hoduje stewię.
-
Słodki narkotyk
Jak mawia znajomy pan doktor, obdarzony specyficznym poczuciem humoru: cukier, sól i służba zdrowia to „biała śmierć”. Jej dwie pierwsze odmiany napędzają klientów tej trzeciej. A wystarczyłoby żebyśmy przestali tyle solić i zrezygnowali z cukru, ...
-
„Dabbawala – perfekcyjny chaos”
Dokument niemieckiej reżyserki Antje Christ pokazuje system będący ewenementem na skalę światową.
-
„Wtajemniczeni”, czyli jak ratować świat
W świecie, jakiego wszyscy byśmy chcieli, wszystko robi się z miłością i uwagą. Bez względu na to, czy jest to mielenie mąki na Suwalszczyźnie czy przygotowywanie potraw molekularnych z najbardziej ekskluzywnej restauracji świata.
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...