Śladami Smaków

  • Kiełbasa tuchowska

    W Tuchowie straszy. Pokutująca dusza pierwszego burmistrza miasta Zygmunta z Bobowej głosem strasznym a donośnym, domaga się, aby kiełbasa tuchowska była tak dobra jak kiedyś. I to natychmiast!

  • „Łowcy owoców” w kinie plenerowym Goo...

    Są ludzie, którzy kochają owoce. Tak bardzo, że są w stanie szukać ich na końcu świata. Yung Chang w filmie „Łowcy owoców” pokazuje tę owocowa obsesję z dużym zrozumieniem.

  • „Małże i miłość” na Good Food festiwalu

    Interesuje was życie seksualne małży, ale boicie się o nie zapytać? Problem rozwiązany, wystarczy obejrzeć dokument Willemieka Kluijfhouta „Małże i miłość”. Dowiecie się wszystkiego. Nawet tego, czego wolelibyście nie wiedzieć.

  • Truskawkowa orgia Magdy w RMF FM

    W programie „Byle do piątku” Magda opowiadała o truskawkach. Truskawki do łososia, do szampana, do ciasta… mnóstwo przepisów!

  • Trzy znaki smaku

    Największymi beneficjentami unijnych dotacji są rolnicy produkujący tradycyjną, ekologiczną żywność. Jednym z działań unijnych, które Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa wprowadzają właśnie w Polsce jest program certyfikowania i ochrony...

  • Faceci od kuchni, czyli apetyt na życie

    Komedia Daniela Cohena „Faceci od kuchni” pokazuje znaną prawdę, że spełniają się tylko te marzenia, o które walczymy. Ale w jakże uroczy i smakowity sposób. No i co najsmaczniejsze, każdy po jej obejrzeniu zrobi się głodny wrażeń, życia i nowych ...

  • Na kulinarnym szlaku

    Szlak zabytków techniki, szlak architektury drewnianej… Śląskie bogate jest w niekonwencjonalne atrakcje turystyczne. A ten sezon wakacyjny przywita najsmaczniejszą ofertą w kraju, czyli Szlakiem Kulinarnym „Śląskie Smaki”.

  • TOP 5 kuchni śląskiej

    W najbliższy weekend smaki śląskiego (nie tylko śląska ale całego województwa śląskiego) będą miały swoje święto w Bielsku-Białej, na dorocznym festiwalu. Ale święto, świętem, a obiad gotuje się codziennie. Zobaczmy, jaka jest lista TOP 5 kuchni ś...

  • Botwinka owszem na zimno

    Przebywający w moim domu goście z Bieszczadów, pani Teresa i pan Piotr, zakomunikowali mi niedawno, że właśnie po raz pierwszy w życiu jedzą... chłodnik.

  • Gdański marcepan

    Miasto portowe to miasto bogate. Dlatego właśnie gdańszczanie od dawna cieszą się wybornym smakiem migdałów. Używają ich na wiele sposobów.