W Tuchowie straszy. Pokutująca dusza pierwszego burmistrza miasta Zygmunta z Bobowej głosem strasznym a donośnym, domaga się, aby kiełbasa tuchowska była tak dobra jak kiedyś. I to natychmiast!
Śladami Smaków
-
„Łowcy owoców” w kinie plenerowym Goo...
Są ludzie, którzy kochają owoce. Tak bardzo, że są w stanie szukać ich na końcu świata. Yung Chang w filmie „Łowcy owoców” pokazuje tę owocowa obsesję z dużym zrozumieniem.
-
„Małże i miłość” na Good Food festiwalu
Interesuje was życie seksualne małży, ale boicie się o nie zapytać? Problem rozwiązany, wystarczy obejrzeć dokument Willemieka Kluijfhouta „Małże i miłość”. Dowiecie się wszystkiego. Nawet tego, czego wolelibyście nie wiedzieć.
-
Truskawkowa orgia Magdy w RMF FM
W programie „Byle do piątku” Magda opowiadała o truskawkach. Truskawki do łososia, do szampana, do ciasta… mnóstwo przepisów!
-
Trzy znaki smaku
Największymi beneficjentami unijnych dotacji są rolnicy produkujący tradycyjną, ekologiczną żywność. Jednym z działań unijnych, które Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa wprowadzają właśnie w Polsce jest program certyfikowania i ochrony...
-
Faceci od kuchni, czyli apetyt na życie
Komedia Daniela Cohena „Faceci od kuchni” pokazuje znaną prawdę, że spełniają się tylko te marzenia, o które walczymy. Ale w jakże uroczy i smakowity sposób. No i co najsmaczniejsze, każdy po jej obejrzeniu zrobi się głodny wrażeń, życia i nowych ...
-
Na kulinarnym szlaku
Szlak zabytków techniki, szlak architektury drewnianej… Śląskie bogate jest w niekonwencjonalne atrakcje turystyczne. A ten sezon wakacyjny przywita najsmaczniejszą ofertą w kraju, czyli Szlakiem Kulinarnym „Śląskie Smaki”.
-
TOP 5 kuchni śląskiej
W najbliższy weekend smaki śląskiego (nie tylko śląska ale całego województwa śląskiego) będą miały swoje święto w Bielsku-Białej, na dorocznym festiwalu. Ale święto, świętem, a obiad gotuje się codziennie. Zobaczmy, jaka jest lista TOP 5 kuchni ś...
-
Botwinka owszem na zimno
Przebywający w moim domu goście z Bieszczadów, pani Teresa i pan Piotr, zakomunikowali mi niedawno, że właśnie po raz pierwszy w życiu jedzą... chłodnik.
-
Gdański marcepan
Miasto portowe to miasto bogate. Dlatego właśnie gdańszczanie od dawna cieszą się wybornym smakiem migdałów. Używają ich na wiele sposobów.
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...