Każde domowe ciasto na kluski czy makaron może być kolorowe!
Porady
-
-
-
-
Klarowanie galarety
Jeśli wywar (mięsny lub rybny) z którego ma powstać galareta będzie gotował się na zbyt silnym ogniu zmętnieje.
-
Jak łatwo obrać jajka
Czasami jajka na twardo, gdy próbujemy je obrać, stawiają opór! Skorupka się kruszy i nie odchodzi od białka. Oto prosty sposób na ładne i łatwe obranie jajek.
-
Sposób na puszystą babę drożdżową
Aby baba pięknie wyrosła, wstaw ją w foremce do piekarnika nagrzanego do 40-50 C (temperatura nie może być wyższa!). Dzięki temu ciasto podwoi objętość już po 10-15 minutach.
-
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże d...
Świeże jajka mają matową i chropowatą skorupkę, natomiast stare jajka są często błyszczące i gładkie. Świeże jajka po włożeniu do zimnej osolonej wody (50 g soli na pół litra wody), opadają na dno. Średnio świeże podnoszą się jednym końcem do góry...
-
Wyrabianie ciasta drożdżowego
Istotą przygotowania ciasta drożdżowego jest wyrabianie. Dzięki niemu do ciasta dostaje się powietrze. Im więcej, tym lepiej. Reguła mówi, że ciasto z kilograma mąki powinno się wyrabiać godzinę, z pół kilograma – pół godziny. Można robić to ręczn...
-
Melon idealny
Jak kupić dobrego melona? Po pierwsze - patrz, by był dojrzały, a jego skórka na szczycie delikatnie uginała się pod palcem. Po drugie - pamiętaj, że owoc nie może mieć żadnych plamek i musi być jędrny.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...