Porady

  • Kolorowe kluski

    Każde domowe ciasto na kluski czy makaron może być kolorowe!

  • Seler naciowy

    Jest pyszny, chrupiący i ma orzeźwiający smak.

  • Kasza jaglana gorzka?

    Wiele osób uważa, że kasza jaglana jest niesmaczna, bo gorzka.

  • Klarowanie galarety

    Jeśli wywar (mięsny lub rybny) z którego ma powstać galareta będzie gotował się na zbyt silnym ogniu zmętnieje.

  • Jak łatwo obrać jajka

    Czasami jajka na twardo, gdy próbujemy je obrać, stawiają opór! Skorupka się kruszy i nie odchodzi od białka. Oto prosty sposób na ładne i łatwe obranie jajek.

  • Sposób na puszystą babę drożdżową

    Aby baba pięknie wyrosła, wstaw ją w foremce do piekarnika nagrzanego do 40-50 C (temperatura nie może być wyższa!). Dzięki temu ciasto podwoi objętość już po 10-15 minutach.

  • Jak sprawdzić czy jajko jest świeże d...

    Świeże jajka mają matową i chropowatą skorupkę, natomiast stare jajka są często błyszczące i gładkie. Świeże jajka po włożeniu do zimnej osolonej wody (50 g soli na pół litra wody), opadają na dno. Średnio świeże podnoszą się jednym końcem do góry...

  • Wyrabianie ciasta drożdżowego

    Istotą przygotowania ciasta drożdżowego jest wyrabianie. Dzięki niemu do ciasta dostaje się powietrze. Im więcej, tym lepiej. Reguła mówi, że ciasto z kilograma mąki powinno się wyrabiać godzinę, z pół kilograma – pół godziny. Można robić to ręczn...

  • Melon idealny

    Jak kupić dobrego melona? Po pierwsze - patrz, by był dojrzały, a jego skórka na szczycie delikatnie uginała się pod palcem. Po drugie - pamiętaj, że owoc nie może mieć żadnych plamek i musi być jędrny.