Pamiętajmy, że nie można rozbijać befsztyków, bo straciłyby swoją sprężystość. Do ich smażenia najlepsze są ciężkie żeliwne patelnie, a mięso obsmażamy w wysokiej temperaturze na tłuszczu pozbawionym wody.
Porady
-
Konfitowanie czosnku
Polega na tym, że całe ząbki w łupinie prażymy wolno w oliwie, ząbki wyłuskuje się jak bób i stosuje jako pastę lub w całości, np. do kotletów jagnięcych.
-
Jak poznać świeżego tuńczyka?
Świeżość tuńczyka możemy ocenić po jego kolorze. Jasne mięso tuńczyka oznacza, że był on wcześniej mrożony.
-
Śledź w mleku moczony
Aby uzyskać najlepszy z możliwych smak śledzia należy ładne, jasne i grube filety opłukać i moczyć w mleku przez 20 godzin. Potem osuszyć ręcznikiem papierowym i zanurzyć w oleju.
-
Ryż do risotto
Łukasz Mikołajczyk, szef kuchni Venezia Ristorante powiedział nam, jak wybrać ryż do risotto.
-
Wywar do risotto
Risotto możemy podlewać bulionem warzywnym, mięsnym lub rybnym w zależności od tego jaką potrawę mamy zamiar przygotować. Zawsze jednak trzeba pamiętać aby bulion był wrzący i aby dolewać go małymi porcjami - radzi Łukasz Mikołajczyk, szef kuchni ...
-
Mąka na pizzę
Pizzę na bardzo cienkim cieście trudno jest upiec ze zwykłej mąki. W Włoszech używa się do tego mieszanki mąki i semoliny.
-
Smażymy na smalcu!
Kto pamięta wspaniały smak, rozpływających się w ustach faworków, robionych przez babcie, ten nie będzie się wzdragał przed użyciem smalcu do przygotowania tych karnawałowych przysmaków.
-
Sekret faworków
Jeśli nie chcesz, by faworki były gąbką dla smalcu, dodaj do ciasta 100 ml spirytusu. Dzięki temu, wspaniałe słodkości nie będą chłonęły tłuszczu podczas smażenia.
-
Jak zrobić domowy lukier
Domowy lukier jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do szklanki cukru pudru dodajemy 3 łyżki mleka i mieszamy, do smaku możemy wcisnąć kilka kropel cytryny i gotowe.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...