Szczypce kraba są jadalne! Aby je dobrze przygotować, musimy rozgnieść ich skorupkę za pomocą kamienia lub młotka, a następnie usmażyć na oliwie z solą pod przykryciem. Szczypce kraba jemy palcami.
Porady
-
Gdy sos jest zbyt mocno przyprawiony
Jest kilka sposobów na uratowanie sytuacji. Można dodać trochę wina, odrobinę śmietany, rosołu lub bulionu.
-
Gdy zupa jest za rzadka
Aby zagęścić zupę możesz dodać do niej 1-2 łyżki startych na puree ugotowanych ziemniaków i dokładnie wymieszać.
-
Jak wybrać kraba?
Jeśli chcesz kupić dobrego kraba, przede wszystkim musisz sprawdzić, czy jest odpowiednio ciężki.
-
Alfabet zdrowego odżywiania się
Przy okazji wiosny i wszystkich tych postanowień ze schudniemy 10 kilo i będziemy piękni młodzi szczęśliwi i bogaci, warto przypomnieć najważniejsze zasady nowoczesnej dietetyki.
-
Pieczenie ciasta ptysiowego
Przygotowując ciasto ptysiowe, pamiętaj, by po upieczeniu nie wyjmować go od razu z piekarnika, gdyż nagła zmiana temperatury powoduje, że ciasto łatwo opadnie.
-
Czekoladowa polewa
Do polewy potrzebujemy: 1 łyżkę kakao, 2 łyżeczki wody, 1 łyżeczkę masła, 4 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki rozpuszczamy, nie gotujemy.
-
Jak łatwo utrzeć ser
Jeśli chcemy zetrzeć żółty ser, lecz jest za miękki, wystarczy włożyć go na kilkanaście minut do zamrażarki.
-
Jak kupować karpia?
Najlepiej, kiedy karpie są niezbyt duże, ok. 1-1,5 kg, ze względu na to, że młode karpie są dość chude i delikatne w smaku. Pamiętajmy, że to nasze polskie karpie, hodowane w Opolu Lubelskim tą samą metodą od trzystu lat, są najlepsze na świecie.
-
Najlepszy smażony karp
Tradycyjnego karpia smażonego nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach! Najlepiej smakuje karp smażony na oleju słonecznikowym. Świetnym dodatkiem do tak przyrządzonego karpia są kotlety ziemniaczane.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...