Porady

  • Szczypce kraba

    Szczypce kraba są jadalne! Aby je dobrze przygotować, musimy rozgnieść ich skorupkę za pomocą kamienia lub młotka, a następnie usmażyć na oliwie z solą pod przykryciem. Szczypce kraba jemy palcami.

  • Gdy sos jest zbyt mocno przyprawiony

    Jest kilka sposobów na uratowanie sytuacji. Można dodać trochę wina, odrobinę śmietany, rosołu lub bulionu.

  • Gdy zupa jest za rzadka

    Aby zagęścić zupę możesz dodać do niej 1-2 łyżki startych na puree ugotowanych ziemniaków i dokładnie wymieszać.

  • Jak wybrać kraba?

    Jeśli chcesz kupić dobrego kraba, przede wszystkim musisz sprawdzić, czy jest odpowiednio ciężki.

  • Alfabet zdrowego odżywiania się

    Przy okazji wiosny i wszystkich tych postanowień ze schudniemy 10 kilo i będziemy piękni młodzi szczęśliwi i bogaci, warto przypomnieć najważniejsze zasady nowoczesnej dietetyki.

  • Pieczenie ciasta ptysiowego

    Przygotowując ciasto ptysiowe, pamiętaj, by po upieczeniu nie wyjmować go od razu z piekarnika, gdyż nagła zmiana temperatury powoduje, że ciasto łatwo opadnie.

  • Czekoladowa polewa

    Do polewy potrzebujemy: 1 łyżkę kakao, 2 łyżeczki wody, 1 łyżeczkę masła, 4 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki rozpuszczamy, nie gotujemy.

  • Jak łatwo utrzeć ser

    Jeśli chcemy zetrzeć żółty ser, lecz jest za miękki, wystarczy włożyć go na kilkanaście minut do zamrażarki.

  • Jak kupować karpia?

    Najlepiej, kiedy karpie są niezbyt duże, ok. 1-1,5 kg, ze względu na to, że młode karpie są dość chude i delikatne w smaku. Pamiętajmy, że to nasze polskie karpie, hodowane w Opolu Lubelskim tą samą metodą od trzystu lat, są najlepsze na świecie.

  • Najlepszy smażony karp

    Tradycyjnego karpia smażonego nie może zabraknąć na naszych świątecznych stołach! Najlepiej smakuje karp smażony na oleju słonecznikowym. Świetnym dodatkiem do tak przyrządzonego karpia są kotlety ziemniaczane.