Polskie truskawki są sto razy smaczniejsze od importowanych, modyfikowanych genetycznie i niepsujących się mutantów, które znoszą kilkudniowe podróże bez jednego siniaka na swych pięknych czerwonych policzkach.
Porady
-
Mrożone owoce jagodowe
Tylko osoba, która robiła mrożonkę wie, co tak naprawdę jest zamrożone. Dlatego warto samodzielnie mrozić! Owoce jagodowe można zamrozić na dwa różne sposoby .
-
Jajko na twardo
Jajka na twardo można lubić lub nie ale z pewnością nie można lubić zielonych jajek na twardo.
-
Wybieramy kieliszki do wina białego, ...
Smakosze win wiedzą, że wino białe, czerwone i szampan pije się w różnych kieliszkach. Ich rodzaj zależy przede wszystkim od tzw. bukietu wina, który wydobywa kieliszek w odpowiednim kształcie.
-
O kupowaniu szparagów
Sezon szparagowy w pełni. Jędrne i dumne szparagi wołają do nas ze stoisk na targowiskach, obiecując smakowe uniesienia. Nic, tylko korzystać, bo za chwilę znowu nagle znikną na cały długi rok.
-
Jak postępować z rabarbarem?
Sezon na rabarbar trwa zazwyczaj do końca czerwca. Niestety surowych łodyg nie da się przechowywać długo, bo, jak wszystkie rośliny, które mają dużo kwasu szczawiowego szybko traci smak. Z tego samego powodu lepiej nie trzymać go w lodówce.
-
Panir, ser hinduski
Domowym sposobem łatwo zrobić ten ser, który jest podstawowym składnikiem wieku dań kuchni hinduskiej.
-
-
Przygotowujemy białe szparagi
Są pyszne i delikatne, wymagają jednak więcej uwagi niż te zielone. Warto jednak poświecić im czas – sezon trwa tak krótko.
-
Przygotowujemy zielone szparagi
Ponieważ zielone szparagi nie lubią wilgoci, przechowuje się je najlepiej w lodówce, owinięte w ściereczkę lub ręcznik papierowy, w lekko uchylonej torebce foliowej lub niedomkniętym pojemniku.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Sernik Stefanii Przypkowskiej
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Jak sklarować galaretę do ryby
- 6. Kulebiak z kapustą i grzybami
- 7. Wafle gdańskie
- 8. Ciasto na pizzę
- 9. Śledź piernikowy z rodzynkami
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...