Porady

  • Kiedy ananas jest dojrzały?

    Jeśli chcesz sprawdzić, czy ananas jest dojrzały, pociągnij jeden z liści u nasady owocu. W przypadku dojrzałego owocu, bez trudu można wyrwać liść. Dojrzałe ananasy mają słodki aromat.

  • Grill zamiast palnika

    Jeśli nie mamy palnika do karmelizowania cukru na wierzchu deserów takich jak creme brulee, możemy użyć funkcji grill w piekarniku.

  • Zamiast soli

    Zamiast soli do wielu potraw możemy wypróbować sos sojowy.

  • Najlepsza zupa

    Zupy są najlepsze wtedy, kiedy przygotowuje się je parę godzin przed podaniem.

  • Dojrzałe awokado

    Jeśli chcesz, by awokado dojrzało szybciej, trzymaj je w papierowej torbie.

  • Sekret mięsa na pieczeń

    Mięso na pieczeń należy najpierw obsmażyć ze wszystkich stron, żeby w środku pozostało soczyste.

  • Jak obierać kalarepkę?

    Kalarepkę zamiast obierać nożem, jak robi to wiele osób, można obrać podważając skórkę u góry i dalej ściągnąć skórkę ręcznie.

  • Sekret kruchego ciasta

    Do klasycznego przepisu na kruche ciasto dobrze jest dodać łyżkę śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego, co sprawi, że będzie jeszcze bardziej… kruche!

  • Składniki do ciasta

    Składniki do pieczenia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, podobnie jak naczynia, w których je mieszamy.

  • Grillowanie na patelni

    Jeśli grillujemy coś na patelni czy płycie tłuszczem smarujemy tylko jedzenie, a nie płytę, inaczej będzie się dymiło.