Do cebuli dodajemy szczyptę soli podczas przesmażania, żeby nie zbrązowiała
Porady
-
Gdy zioła zwiędną…
Jeśli kupione świeże zioła w doniczce wyschną, nie wyrzucaj ich, lecz wrzuć do moździerza i utrzyj. W ten sposób możesz stworzyć własne kompozycje ziół.
-
Własna oliwa
Zamiast kupować drogie aromatyzowane oliwy, warto zrobić własną. Jak? Do zwykłej oliwy możemy dodać np. papryczkę chili, świeży rozmaryn czy czosnek. Oliwa będzie dobra po 2 tygodniach.
-
Smażenie czosnku
Smażąc czosnek, musimy pamiętać, że nigdy nie smażymy go na czarno, bo będzie gorzki i zepsuje smak całej potrawy.
-
Sposób na domowy makaron
Jeśli chcesz zrobić domowy makaron, a nie masz maszynki, to cienko rozwałkowane ciasto oprósz obficie mąką, zwiń w rulon i energicznie pokrój w paski.
-
Przygotowywanie mielonych
Formując mięso np. na kotlety mielone, pamiętajmy, by mieć lekko zwilżone ręce, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejać.
-
Jajo po benedyktyńsku
Jeśli chcesz ugotować doskonałe jajko po benedyktyńsku, musisz mieć pewność, że jest ono świeże, ponieważ tylko takie ma ścisłe, nierozlewające się białko.
-
Owoce do dżemu
Dżemy wiśniowe powinniśmy robić tylko z dojrzałych owoców, z kolei porzeczki czy agrest powinny być niezupełnie dojrzałe.
-
Sekret aromatycznego pasztetu
Pasztet musi tak pachnieć, że wszyscy chcą go zjeść zanim zostanie zmielony. Jeśli chcesz, żeby pasztet był aromatyczny, możesz dodać do masy kieliszek koniaku.
-
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...