Porady

  • Przesmażanie cebuli

    Do cebuli dodajemy szczyptę soli podczas przesmażania, żeby nie zbrązowiała

  • Gdy zioła zwiędną…

    Jeśli kupione świeże zioła w doniczce wyschną, nie wyrzucaj ich, lecz wrzuć do moździerza i utrzyj. W ten sposób możesz stworzyć własne kompozycje ziół.

  • Własna oliwa

    Zamiast kupować drogie aromatyzowane oliwy, warto zrobić własną. Jak? Do zwykłej oliwy możemy dodać np. papryczkę chili, świeży rozmaryn czy czosnek. Oliwa będzie dobra po 2 tygodniach.

  • Smażenie czosnku

    Smażąc czosnek, musimy pamiętać, że nigdy nie smażymy go na czarno, bo będzie gorzki i zepsuje smak całej potrawy.

  • Sposób na domowy makaron

    Jeśli chcesz zrobić domowy makaron, a nie masz maszynki, to cienko rozwałkowane ciasto oprósz obficie mąką, zwiń w rulon i energicznie pokrój w paski.

  • Przygotowywanie mielonych

    Formując mięso np. na kotlety mielone, pamiętajmy, by mieć lekko zwilżone ręce, dzięki czemu mięso nie będzie się przyklejać.

  • Jajo po benedyktyńsku

    Jeśli chcesz ugotować doskonałe jajko po benedyktyńsku, musisz mieć pewność, że jest ono świeże, ponieważ tylko takie ma ścisłe, nierozlewające się białko.

  • Owoce do dżemu

    Dżemy wiśniowe powinniśmy robić tylko z dojrzałych owoców, z kolei porzeczki czy agrest powinny być niezupełnie dojrzałe.

  • Sekret aromatycznego pasztetu

    Pasztet musi tak pachnieć, że wszyscy chcą go zjeść zanim zostanie zmielony. Jeśli chcesz, żeby pasztet był aromatyczny, możesz dodać do masy kieliszek koniaku.

  • Świeże guacamole

    Jeśli wrzucimy pestki awokado do guacamole, to nie ściemnieje.