Porady

  • Jak kupować śledzie?

    Prawdziwy "ślimaczący się" śledź może być tylko z beczki, solony, a nie namoczony w soli przez dwa dni. Najlepszy jest śledź matias. Dobrego śledzia szukajmy raczej w małych sklepach rybnych.

  • Sekret pulchnego pasztetu

    Po dodaniu do masy ubitych białek musimy ją niezwykle delikatnie wyrabiać, masować, dzięki czemu po upieczeniu pasztet będzie miał idealną konsystencję.

  • Jak wybrać dobry twaróg?

    Najlepszy do sernika jest twaróg tłusty, w żadnym wypadku nie może być to gotowy, przetworzony ser mielony. Twaróg zawsze mielimy samodzielnie.

  • Płynny miód

    Jeśli chcesz, by scukrzony miód był płynny, wystarczy, że włożysz słoik na pięć minut do naczynia z gorącą wodą.

  • Naturalny cukier waniliowy

    Prawdziwy, domowy cukier waniliowy można zrobić w bardzo prosty sposób. Wsypać cukier do słoika. Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii oraz wyjęte wcześniej ziarna. Zakręcić słoik, wymieszać zawartość i odstawić. Po dwóch, trzech tygodniach cukier ...

  • Kaczka idealna!

    Pieczenie kaczki to od zawsze sztuka! Jak zrobić tę idealną? Najważniejsze, żeby wyjąć kaczkę w idealnym momencie, tak, by skórka nie była spalona. Pół godziny przed końcem pieczenia możemy posmarować kaczkę wodą z solą, wtedy skórka będzie idealn...

  • Zioła do ryb

    Dobra ryba nie wymaga wielkiego wysiłku w przyprawianiu, a doskonały smak jej mięsa powinien stać ponad wszystkim! Najlepsze są świeże zioła - tymianek, pietruszka, kolendra, koperek. Na końcu kropla świeżo wyciśniętego soku z limonki czy cytryny ...

  • Gdy ryba pachnie mułem…

    Mięso ryby w ogóle nie powinno pachnieć mułem. Jeśli trafimy na taką rybę, to oznacza, że została ona nieodpowiednio przygotowana do sprzedaży. Ryba z dobrego gospodarstwa nigdy nie będzie smakowała mułem. Żeby uratować smak, możemy skropić ją sok...

  • Jak ugotować raka?

    Przede wszystkim musimy wiedzieć, że rak jest smaczny i wyjątkowy, tylko z rzeki. Świeżego raka gotuje się w wodzie z cukrem, solą i koprem. Trwa to bardzo długo, do momentu aż wypłynie na wierzch i chityna zrobi się czerwona. Potem wyrzucamy raka...

  • Dobre ciasto naleśnikowe

    Pamiętaj, że ciasto na naleśniki powinno być płynne. Jeżeli zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto powinno zawsze postać „odpocząć” 30 minut, aby mąka spęczniała.