Prawdziwy "ślimaczący się" śledź może być tylko z beczki, solony, a nie namoczony w soli przez dwa dni. Najlepszy jest śledź matias. Dobrego śledzia szukajmy raczej w małych sklepach rybnych.
Porady
-
Sekret pulchnego pasztetu
Po dodaniu do masy ubitych białek musimy ją niezwykle delikatnie wyrabiać, masować, dzięki czemu po upieczeniu pasztet będzie miał idealną konsystencję.
-
Jak wybrać dobry twaróg?
Najlepszy do sernika jest twaróg tłusty, w żadnym wypadku nie może być to gotowy, przetworzony ser mielony. Twaróg zawsze mielimy samodzielnie.
-
Płynny miód
Jeśli chcesz, by scukrzony miód był płynny, wystarczy, że włożysz słoik na pięć minut do naczynia z gorącą wodą.
-
Naturalny cukier waniliowy
Prawdziwy, domowy cukier waniliowy można zrobić w bardzo prosty sposób. Wsypać cukier do słoika. Dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii oraz wyjęte wcześniej ziarna. Zakręcić słoik, wymieszać zawartość i odstawić. Po dwóch, trzech tygodniach cukier ...
-
Kaczka idealna!
Pieczenie kaczki to od zawsze sztuka! Jak zrobić tę idealną? Najważniejsze, żeby wyjąć kaczkę w idealnym momencie, tak, by skórka nie była spalona. Pół godziny przed końcem pieczenia możemy posmarować kaczkę wodą z solą, wtedy skórka będzie idealn...
-
Zioła do ryb
Dobra ryba nie wymaga wielkiego wysiłku w przyprawianiu, a doskonały smak jej mięsa powinien stać ponad wszystkim! Najlepsze są świeże zioła - tymianek, pietruszka, kolendra, koperek. Na końcu kropla świeżo wyciśniętego soku z limonki czy cytryny ...
-
Gdy ryba pachnie mułem…
Mięso ryby w ogóle nie powinno pachnieć mułem. Jeśli trafimy na taką rybę, to oznacza, że została ona nieodpowiednio przygotowana do sprzedaży. Ryba z dobrego gospodarstwa nigdy nie będzie smakowała mułem. Żeby uratować smak, możemy skropić ją sok...
-
Jak ugotować raka?
Przede wszystkim musimy wiedzieć, że rak jest smaczny i wyjątkowy, tylko z rzeki. Świeżego raka gotuje się w wodzie z cukrem, solą i koprem. Trwa to bardzo długo, do momentu aż wypłynie na wierzch i chityna zrobi się czerwona. Potem wyrzucamy raka...
-
Dobre ciasto naleśnikowe
Pamiętaj, że ciasto na naleśniki powinno być płynne. Jeżeli zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Ciasto powinno zawsze postać „odpocząć” 30 minut, aby mąka spęczniała.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...