Smażąc na słoninie musimy pamiętać, że skwarki będą strzelać i pryskać, dlatego dobrze mieć pokrywkę lub siatkę do smażenia, a wtedy unikniemy oparzeń i czasochłonnego sprzątania.
Porady
-
Pieczony bakłażan
Są dwie metody na pieczonego bakłażana. Po upieczeniu możemy je obrać lub nie. Obrane bakłażany będą delikatniejsze w smaku, a nieobrane dadzą potrawie bardziej dziki charakter, a smak będzie ostrzejszy.
-
Jak wybrać wieprzowinę?
Najlepsza wieprzowina nie powinna pochodzić od knura. Powinien to być młody, żeński osobnik.
-
Domowa bułka tarta
Jak zrobić domową bułkę tartą? Najpierw suszymy bułkę paryską w piekarniku, a następnie ścieramy ją na tarce z małymi oczkami. W takiej postaci możemy jej użyć np. do panierowania.
-
Jak uratować gulasz
Jeśli przypali się gulasz, natychmiast zdejmij go z palnika, przelej do innego naczynia zostawiając przypalony spód, do uratowanej części możesz jeszcze dodając odrobinę koniaku i sosu pomidorowego.
-
Intensywny kolor kompotu
Jeśli ugotowany kompot nie ma koloru, na ratunek pośpieszy nam burak, który jest naturalnym barwnikiem. Ugotuj czysty barszcz z czterech buraków i dolej go do kompotu, a kolor nabierze rumieńców.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...