Porady

  • Czyste smażenie

    Smażąc na słoninie musimy pamiętać, że skwarki będą strzelać i pryskać, dlatego dobrze mieć pokrywkę lub siatkę do smażenia, a wtedy unikniemy oparzeń i czasochłonnego sprzątania.

  • Pieczony bakłażan

    Są dwie metody na pieczonego bakłażana. Po upieczeniu możemy je obrać lub nie. Obrane bakłażany będą delikatniejsze w smaku, a nieobrane dadzą potrawie bardziej dziki charakter, a smak będzie ostrzejszy.

  • Jak wybrać wieprzowinę?

    Najlepsza wieprzowina nie powinna pochodzić od knura. Powinien to być młody, żeński osobnik.

  • Domowa bułka tarta

    Jak zrobić domową bułkę tartą? Najpierw suszymy bułkę paryską w piekarniku, a następnie ścieramy ją na tarce z małymi oczkami. W takiej postaci możemy jej użyć np. do panierowania.

  • Jak uratować gulasz

    Jeśli przypali się gulasz, natychmiast zdejmij go z palnika, przelej do innego naczynia zostawiając przypalony spód, do uratowanej części możesz jeszcze dodając odrobinę koniaku i sosu pomidorowego.

  • Intensywny kolor kompotu

    Jeśli ugotowany kompot nie ma koloru, na ratunek pośpieszy nam burak, który jest naturalnym barwnikiem. Ugotuj czysty barszcz z czterech buraków i dolej go do kompotu, a kolor nabierze rumieńców.