Od tego, jak poukładasz jedzenie w lodówce, zależy twoje zdrowie i dobry smak potraw.
Porady
-
Jak sprawdzić ciasto?
Jeśli nie masz patyczka do sprawdzenia czy ciasto jest upieczone, możesz użyć makaronu spaghetti.
-
Chilli w rękawiczkach
Krojąc papryczki chili warto mieć w kuchni lateksowe rękawiczki, dzięki czemu unikniemy ryzyka podrażnienia oczu lub innej wrażliwej części ciała.
-
Metoda dla zapominalskich
Jeśli często zapominacie o odliczeniu czasu gotowania lub pieczenia po prostu zaopatrzcie się w minutnik!
-
Jak traktować ciasto?
Wielu ciast nie powinno się wyciągać z piekarnika od razu po upieczeniu. Najpierw uchylamy drzwiczki i pozwalamy wolno stygnąć, żeby nie opadło – tak jest na przykład z sernikiem.
-
Sposób na zagęszczenie zupy
Jeśli zabraknie Ci śmietany do zagęszczenia zupy, możesz użyć serka kremowego lub mascarpone.
-
Jeśli przesadziliśmy z chili…
Jeśli użyliście zbyt dużo chili, możecie wcisnąć do garnka sok z połówki cytryny i do przygotowywanego dania wrzuć wyciśniętą połówkę owocu i następnie gotować przez kilka minut. Potem cytrynę trzeba usunąć.
-
Czym związać mięso?
Jeśli przy pieczeniu mięsa, musimy je związać, najlepiej użyć białej lub w kolorze naturalnym, bawełnianej nici. Wtedy mamy 100% pewności, że mięso nie zostanie zafarbowane.
-
Sos do sałat
Sałaty zawsze polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, inaczej stracą jędrność i opadną.
-
Sekret pysznej kaszy
Żeby dobrze ugotować kaszę, po zdjęciu jej z ognia, musimy dać jej jeszcze dojrzeć pod przykryciem, np. poduchą.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...