Porady

  • Jak przechowywać żywność

    Od tego, jak poukładasz jedzenie w lodówce, zależy twoje zdrowie i dobry smak potraw.

  • Jak sprawdzić ciasto?

    Jeśli nie masz patyczka do sprawdzenia czy ciasto jest upieczone, możesz użyć makaronu spaghetti.

  • Chilli w rękawiczkach

    Krojąc papryczki chili warto mieć w kuchni lateksowe rękawiczki, dzięki czemu unikniemy ryzyka podrażnienia oczu lub innej wrażliwej części ciała.

  • Metoda dla zapominalskich

    Jeśli często zapominacie o odliczeniu czasu gotowania lub pieczenia po prostu zaopatrzcie się w minutnik!

  • Jak traktować ciasto?

    Wielu ciast nie powinno się wyciągać z piekarnika od razu po upieczeniu. Najpierw uchylamy drzwiczki i pozwalamy wolno stygnąć, żeby nie opadło – tak jest na przykład z sernikiem.

  • Sposób na zagęszczenie zupy

    Jeśli zabraknie Ci śmietany do zagęszczenia zupy, możesz użyć serka kremowego lub mascarpone.

  • Jeśli przesadziliśmy z chili…

    Jeśli użyliście zbyt dużo chili, możecie wcisnąć do garnka sok z połówki cytryny i do przygotowywanego dania wrzuć wyciśniętą połówkę owocu i następnie gotować przez kilka minut. Potem cytrynę trzeba usunąć.

  • Czym związać mięso?

    Jeśli przy pieczeniu mięsa, musimy je związać, najlepiej użyć białej lub w kolorze naturalnym, bawełnianej nici. Wtedy mamy 100% pewności, że mięso nie zostanie zafarbowane.

  • Sos do sałat

    Sałaty zawsze polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem, inaczej stracą jędrność i opadną.

  • Sekret pysznej kaszy

    Żeby dobrze ugotować kaszę, po zdjęciu jej z ognia, musimy dać jej jeszcze dojrzeć pod przykryciem, np. poduchą.