Śladami Smaków

  • Truskawka bielińska

    Sezon na truskawki powoli się zaczyna. Za chwilę się rzucimy… Ale na co? Truskawka truskawce nierówna. Mamy w Polsce kilka gatunków wybitnych i kilka truskawkowych zagłębi. Dziś świętokrzyskie.

  • Napój korsarza, pisarza i niewolników

    Mojito (czyt. mohito) to dziś jeden z najbardziej popularnych alkoholowych napojów świata, oficjalny drink Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów. O jego narodzinach krążą legendy.

  • Moje ulubione szparagi

    Najpierw starannie je gotujemy. Woda na szparagi musi być wcześniej osolona do smaku, dodajemy do niej łyżkę masła i łyżkę cukru. Gotujemy do miękkości, czyli około 20 minut.

  • Łycha do kawusi

    Podróżując po Azji czy Afryce jesteśmy przygotowani na różnice kulturowe, jednak wędrując po Europie nie spodziewamy się ich. Tym większy jest szok!

  • Miód na dowcip i inteligencję

    Miodu, panie Michale! – wołał co chwila perorujący z zapałem pan Zagłoba, po czym nadstawiał kielich. Napój ten poprawiał mu humor, dodawał sił i zdecydowanie korzystnie wpływał na dowcip i elokwencję. Popijała go cała szlachta. I słusznie, bo mió...

  • Rozober

    Zbiór zaczyna się o świcie. Pomiędzy rzędami różanych kwiatów przesuwają się kobiety z niewiarygodną szybkością zrywające i wrzucające do worków pączki róż. Na północy Bułgarii w górskich dolinach rosną miliony róż.

  • Podkarpackie gołąbki

    Uwielbiam gołąbki. Kiedy jechałam do Jasła na realizację kolejnych „Kuchennych Rewolucji” miałam nadzieję spróbować słynnych podkarpackich gołąbków z ziemniakami. Tymczasem na miejscu odkryłam z przerażeniem, że podkarpacka kuchnia regionalna jest...

  • Operowy deser

    Chyba niewielu jest takich, którzy zapytani: z czym kojarzy im się słowo „melba”, odpowiedzą, że z operą. Pewnie zdecydowana większość wskaże lodowy deser. Tymczasem obie odpowiedzi są prawidłowe i ze sobą powiązane.

  • „El Bulli” - ukwiał z mózgiem królika...

    Właściciel katalońskiej restauracji El Bulli, Ferran Adria nazywany jest Salvadorem Dali hiszpańskiej kuchni. Film dokumentalny „El Bulli” to niemal dwugodzinna wycieczka po jego zadziwiającym laboratorium smaku.

  • Sajgonki, nemy, springrolls

    Czy narodziły się w kuchni wietnamskiej czy chińskiej – nie wiadomo. Zresztą w krajach tych gotuje się dość podobnie. To, że Chińczycy używają raczej sosu sojowego, a Wietnamczycy rybnego czy że w Wietnamie potrawy doprawia się chętniej świeżymi z...