Ogrzewanie przetworów do temperatury 75-95 C, jednorazowe lub wielokrotne, w celu przedłużenia ich trwałości.
-
-
Indonezyjski sos chili dodawany do większości dań tamtejszej kuchni
-
Wysoka bylina wytwarzająca podziemne bulwy, przypominające ziemniaki w zależności od odmiany białe, żółte, różowe, czerwone albo fioletowe, z biały...
-
Chaczapuri dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym ...
-
W Japonii grzyby te cieszą się uznaniem od 4 tysięcy lat, w Europie też są już bardzo popularne, u nas dostępne z trudem w sklepach internetowych i...
-
Pochodzący z Indii tłuszcz otrzymywany z mleka. Inaczej klarowane masło.
-
Rzadko w historii zdarzają się tak spektakularne rewolucje kuchenne jak ta dokonana w 1972 roku prze dwóch francuskich kucharzy.
-
Francuska sztuka kulinarna charakteryzująca się daniami bardzo wyszukanym, których przygotowanie wymaga ogromnego nakładu pracy i czasu.
-
Gałąź turystyki, związana z winem, która rozwinęła się stosunkowo niedawno ale zdobywa coraz więcej wielbicieli.
-
Piękne, tęczowe liście mangolda, inaczej zwanego burakiem liściowym, boćwiną, albo kapustą rzymską, znane były w kuchni staropolskiej na długo prze...
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...