Słownik kulinarny

  • Drinki

    Napoje alkoholowe powstające na skutek wymieszania różnych gatunków alkoholi, czasem z dodatkiem soków, wody, toniku lub innych napojów

  • Shot

    Drink na bazie wysokoprocentowych alkoholi podawany w kieliszku do wódki o pojemności 50 ml.

  • „Jakość Tradycja”

    Znak „Jakość Tradycja” to certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Przyznawany jest produktom tradycyjnym spełniającym wysokie s...

  • Orzo

    Typ makaronu popularny w krajach śródziemnomorskich, kształtem przypominający ziarenka ryżu. Posiada szerokie zastosowanie – nadaje się zarówno do ...

  • Reuben

    Amerykańska kanapka z żytniego pieczywa, niezwykle popularna w Nowym Jorku. Gorący tost podaje się z peklowaną wołowiną, szwajcarskim serem, kiszon...

  • Wołowina QMP

    Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, produkowanego przy wykorzystaniu ras mięsnych z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie spr...

  • Cymes, czyli coś pysznego

    Jedna z najpopularniejszych słodkich tradycyjnych potraw kuchni żydowskiej. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa Zimt – cynamon.

  • Tapas

    Przekąski podawane w Hiszpanii do alkoholu. Pod wieczór Hiszpanie mają zwyczaj raczenia się kieliszkiem wina lub kuflem piwa w barach tapas

  • Kolendra

    Roślina stosowana w kuchni w postaci ziaren lub świeżych liści. Listki przypominają kształtem natkę pietruszki.

  • Marynata czyli bejca

    Jest to mieszanka różnych składników, sporządzona na bazie oliwy lub oleju. Wkładamy do niej mięso lub warzywa przed pieczeniem (duszeniem)aby nab...