Korzenny koktajl alkoholowy, przygotowywany dla większej ilości osób i podawany w szklanej wazie, tradycyjnie w kształcie kielicha. W wersji mrożon...
-
-
Małe, smażone kulki przyrządzone z ugotowanej ciecierzycy, grochu lub bobu z przyprawami. Przeważnie serwowane w chlebku pita. Potrawa popularna w ...
-
Do sklepów zawitały bataty, dalecy krewni naszego ziemniaka. Warto włączyć je do jadłospisu tyleż dla smaku co dla wartości odżywczych.
-
Tak francuscy kucharze a za nimi cały świat nazywają zestaw ziół i przypraw używanych do zup.
-
Meksykańska mąka kukurydziana, z której robi się tortille.
-
Wszyscy wiedzą, że z gryki robi się kaszę gryczaną ale do niedawna tylko nasze babcie pamiętały, że robi się z niej też kaszę krakowską. Kasza krak...
-
Roślina z rodziny astrowatych, sadzona wiosną, zbierana w listopadzie. Nazywana „zimowymi szparagami”, znana i uprawiana od starożytności dla swoic...
-
Grzybek tybetański to popularna nazwa ziaren kefirowych przy pomocy których można wyprodukować kefir.
-
Żywność funkcjonalna to ta, którą powinniśmy cenić ponad inne. Z polskich produktów to na przykład olej rzepakowy.
-
Pieczywo popularne w kuchni Wschodu. Płaski chlebek z ciasta drożdżowego lub na zakwasie pieczony w specjalnym piecu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...