Słownik kulinarny

  • Kolorowe kalafiory

    Najpopularniejsze odmiany kalafiora, które znamy ze sklepów i straganów, mają kolor kremowo-biały lub biały. Ale coraz częściej pojawiają się w spr...

  • Curry

    Ta nazwa ma kilka znaczeń, ale wszystkie związane z rośną o nazwie murraja koeniga.

  • Glutaminian sodu (E621)

    Organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu glutaminowego

  • Umami

    Umami – jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Istnienie osobnych receptorów kwasu glutaminowego, który jest źródłem smaku...

  • Wok, czyli huò

    Wok, to chińska, głęboka, okrągła patelnia o średnicy 30-40 cm służąca do szybkiego smażenia potraw w kuchni węglowej.

  • Panier à Salades

    Panier à Salades to po francusku koszyk na sałatę.

  • Trawa cytrynowa

    Znana także jako palczatka cytrynowa (cymbopogon citratus)i pod angielską nazwą lemongrass.

  • Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski)

    Roślina strączkowa (bliska kuzynka bobu) często wykorzystywana w kuchniach Wschodu zarówno do dań wytrawnych jak i deserów.

  • Cydr (franc: cidre)

    Francuski napój alkoholowy z jabłek, lekko sfermentowany, nasycony CO2.

  • Agar (agar-agar)

    Pochodząca z wodorostów substancja żelująca.