Najpopularniejsze odmiany kalafiora, które znamy ze sklepów i straganów, mają kolor kremowo-biały lub biały. Ale coraz częściej pojawiają się w spr...
-
-
Ta nazwa ma kilka znaczeń, ale wszystkie związane z rośną o nazwie murraja koeniga.
-
Organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu glutaminowego
-
Umami – jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Istnienie osobnych receptorów kwasu glutaminowego, który jest źródłem smaku...
-
Wok, to chińska, głęboka, okrągła patelnia o średnicy 30-40 cm służąca do szybkiego smażenia potraw w kuchni węglowej.
-
Panier à Salades to po francusku koszyk na sałatę.
-
Znana także jako palczatka cytrynowa (cymbopogon citratus)i pod angielską nazwą lemongrass.
-
Roślina strączkowa (bliska kuzynka bobu) często wykorzystywana w kuchniach Wschodu zarówno do dań wytrawnych jak i deserów.
-
Francuski napój alkoholowy z jabłek, lekko sfermentowany, nasycony CO2.
-
Pochodząca z wodorostów substancja żelująca.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...