Bataty, czyli słodkie ziemniaki
DrukujBatat to inaczej patat, jam, słodki ziemniak lub wilec ziemniaczany. Spiczaste, spore bulwy mają pomarańczowy kolor. Najlepiej jeść je ze skórką aby nie tracić cennego błonnika. Rosną w ciepłym klimacie, hodowane są głównie w Ameryce Południowej i Afryce. Po ugotowaniu mają mączystą konsystencję ziemniaków i słodki smak. Pod względem wartości odżywczej biją ziemniaki na głowę. Warzywo to jest uważane za jedno z najbardziej odżywczych. Bataty to źródło cennego betakarotenu, którego zwierają więcej niż dynia czy brokuły. Poza karotenem są bogate w witaminy z grupy B (polecane więc dla nerwusów!) oraz kwas foliowy. Mają sporo skrobi i błonnika. Zawierają najwięcej witaminy E ze wszystkich warzyw. A przy tym w 100 gramach jest tylko 80 kalorii.
Najprostszą metodą przygotowania batatów jest ich ugotowanie (najlepiej w łupinach) w osolonej wodzie i utarcie na puree. W tej formie znakomicie pasują do mięs. Można tez z batatów ugotować zupę krem z dodatkiem pikantnych przypraw, takich jak czosnek, imbir czy chili i mleko kokosowego lub śmietanki. Dobrze udają się też bataty pokrojone w cząstki i upieczone z dodatkiem oliwy i ziół.
mow