Porady

  • Jak filetować pstrąga

    Z całej ryby łatwo zrobić poręczne, zgrabne i pozbawione ości filety. Zobacz jak to zrobić.

  • Pierś kaczki

    Najsmaczniejszą częścią kaczki jest pierś. Można ją przyrządzić na wiele sposobów.

  • Jak jeść pałeczkami

    Rzecz z pozoru wydaje się trudna lub wręcz niemożliwa ale wystarczy odpowiednia technika aby już po kilku minutach treningu posługiwać się pałeczkami z dużą wprawą.

  • Migdały do ciast

    Przed świętami w marketach można kupić mielone migdały, można też zrobić je samemu.

  • Ozdabianie świątecznych pierniczków

    Pomocne będą pędzelki, lukier, dobre cukierki czekoladowe w polewie (znakomite na oczy i guziki), polewy czekoladowe, marcepan, barwniki do żywności i posypki. Oraz upieczone pierniczki, oczywiście.

  • Pszenica do kutii

    Nie ma sensu martwić się, skąd weźmiemy pszenice do bożonarodzeniowej kutii. W odpowiednim czasie pojawi się wszędzie, nawet w supermarketach. Na stałe dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością i na bazarach.

  • Jak umyć warzywa i owoce z pestycydów

    Ponieważ większość warzyw i owoców dostępnych w masowej sprzedaży pochodzi z upraw gdzie stosuje się pestycydy, musimy pamiętać o dokładnym zmyciu z nich tych szkodliwych dla zdrowia chemikaliów. Niestety sama woda nie wystarczy.

  • Pieczenie ryb

    Jest kilka sposobów pieczenia ryb. Możemy piec je odkryte, w całości, w folii lub w papilotkach. Zawsze pieczemy ryby w temperaturze 180 C.

  • Mak mielony

    Zanim z maku zrobi się cokolwiek trzeba go ugotować i zemleć. To jest dość żmudne i bardzo brudzące całą kuchnię przedsięwzięcie. W sklepach pojawił się jednak mak mielony.

  • Jak gotować ryż na sypko

    Aby uzyskać sypki ryż można ugotować go jedną z dwóch metod.