Patrząc na stargany i półki sklepowe uginające się pod ciężarem dyń wszelkich kształtów, rozmiarów i kolorów aż trudno uwierzyć, że były w naszym kraju czasu gdy dynia dostępna była wyłącznie w postaci marynowanych kawałków zamkniętych w smutnych ...
Porady
-
Mięso duszone – wybór Marco Pierre Wh...
Jakie mięso wybrać do potraw duszonych? Odpowiedzi na to pytanie udzielił Marco Pierre White, uznany przez branżę kulinarną za najlepszego kucharza świata.
-
Jak rozwinąć kapelusz kani
Jeżeli na grzybobraniu znajdziecie dużą kanię, ale z kapeluszem jeszcze nie do końca rozwiniętym, więc nie nadającym się na przepyszne kotlety, możecie „rozwinąć” go domowym sposobem.
-
Jak gotować fasolę?
Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu fasoli należy ugotować i zjeść ją w odpowiedni sposób.
-
Jak używać przypraw kuchni indyjskiej?
Przyprawy kuchni indyjskiej występują w trzech formach. Są ziarna, w proszek i mokre, takie jak imbir i czosnek. Kolejność ich dodawania ma znaczenie.
-
Sok z marchewki z masłem
Kiedyś od sierpnia, aż do Gwiazdki, dzieciom podawano codziennie świeżo wyciśnięty sok z marchewki. To był bardzo dobry pomysł! Warto do niego wrócić.
-
Jak gotować bób?
Im młodszy bób tym krócej należy go gotować. Najsmaczniejszy jest gotowany na parze z dodatkiem kopru.
-
Jak gotować młode ziemniaczki?
Oczywiście w Polsce każdy umie ugotować ziemniaki, ale… Kilka uwag, dla przypomnienia chyba nie zaszkodzi.
-
Jak obrać ananasa
Świeże ananasy mają mnóstwo zastosowań i zalet. Aby jednak ananasa użyć najpierw trzeba go obrać. A skórę ma grubą...
-
Tiramisu krok po kroku
Ten włoski deser jest nie tylko bardzo popularny ale też wyjątkowo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Jak sklarować galaretę do ryby
- 5. Wafle gdańskie
- 6. Pierogi ze szczupaka
- 7. Ciasto na pizzę
- 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 9. Sernik Stefanii Przypkowskiej
- 10. Świąteczny bigos staropolski
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...