Jeśli mamy możliwość zebrać wczesnym latem czy późną wiosną zioła z czystych ekologicznie łąk, lub wyhodować je we własnym ogródku powinniśmy zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.
Porady
-
Witajcie młode kartofelki!
Są! Już są! Kształtne, malutkie irgi z polskich pół! Dawajcie je na stół! Sprawa jest prosta. Myjemy, gotujemy, krasimy masłem i posypujemy koperkiem. A są jeszcze inne, nie mniej apetyczne sposoby!
-
Jak postępować z żelatyną
Trzeba oczywiście zawsze zapoznać się z instrukcją na opakowaniu i wskazaniami producenta.Nie bez znaczenia jest tez to, jak twardą galaretę lubimy.
-
Wiosenne oczyszczenie i wzmocnienie
Nadchodzi wiosna! Czas otrząsnąć się z zimy, pozbyć się zbędnych kilogramów i toksyn, wzmocnić organizm i cieszyć się życiem.
-
Oczyszczanie sokami
Codzienna szklaneczka soku z warzyw i owoców powinna na stałe wejść do naszej diety. Jeśli jednak chcemy odtruć nasz organizm po zimie potrzebujemy mocniejszej kuracji.
-
Jak piec kasztany jadalne
Jak wiadomo najlepsze kasztany są na Placu Pigalle, ale te które pojawiają się jesienią i zimą w polskich sklepach też nie są złe.
-
Jak wybrać oliwę – szukaj DOP
Kilka prostych rad pomoże nam dokonać właściwego wyboru, gdy staniemy przed sklepowa półką uginająca się pod ciężarem butelek z oliwą.
-
Bicie śmietany
Ubijanie śmietany wydaje się bardzo prostym przedsięwzięciem, ale nie zawsze się udaje. Zazwyczaj wina leży po stronie śmietany, ale warto przypomnieć sobie kilka zasad bicia piany.
-
Cytrusy na zdrowie
Cytrusy są pyszne, znakomite jedzone same i jako dodatek do deserów ale to nie znaczy, że są niezwykle zdrowe, jak głosi modny przesąd.
-
Jak gotować kasze
Coraz więcej osób wie, jak ważną rolę odgrywają kasze w naszym jadłospisie. Niestety w wielu domach umiejętność gotowania różnych kasz została zapomniana. Przypomnijmy więc.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Jak sklarować galaretę do ryby
- 5. Wafle gdańskie
- 6. Pierogi ze szczupaka
- 7. Ciasto na pizzę
- 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 9. Sernik Stefanii Przypkowskiej
- 10. Świąteczny bigos staropolski
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
Inspiracje
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...