Czy wiesz, co Twoje dziecko kupuje w szkolnym sklepiku? Może warto się tym zainteresować?
Inspiracje
-
Mój buraczku, mój czerwony!
Zgłębiając z zapamiętaniem zdrowotne właściwości glonów, stewii i innych egzotycznych roślin często zapominany o prostych skarbach naszej ziemi. Na przykład burak jest cudem!
-
Najlepsze lody w Warszawie!
Zaintrygowana lodami buraczanymi, których kulka wieńczyła porcję chłodnika, a intensywny słodki smak pieczonych buraków dodawał tradycyjnej zupie całkiem nowego blasku, poprosiłam o porcję lodów w oddzielnym pucharku. Najpierw zjadłam jedną. Potem...
-
Letnie śniadanie
Tylko przez chwilę jeżyny, truskawki, maliny i jagody mogą gościć jednocześnie na naszym talerzu. Należy ten moment uchwycić i wykorzystać!
-
Weekend pieczenia bajgli
Najbliższy weekend będzie bardzo pracowity dla kulinarnych blogerek. Ania Kamińska rzuciła hasło wypieku bajgli. Są już zgłoszenia od 30 piekarzy (30 piekarek?!). Chcesz dołączyć?
-
10 powodów aby jeść brokuły
Część z nas je brokuły, bo lubi, nie potrzebując dodatkowych zachęt. Dla tych, którzy jednak się wahają mamy dobre powody aby brokuły polubić.
-
Bób Joanny Chmielewskiej
Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób rozglądam się za kryminałami Chmielewskiej. Mam wrażenie, że nieomal w każdym bohaterka żywi się głownie bobem. W „Babskim Motywie” bób doczekał się nawet osobnego akapitu:
-
Czarodziejska hyczka
Wyjątkowo pięknie kwitnie w tym roku czarny bez, warto więc przygotować hyczkę, bzowe placki i wprowadzić do kuchni odrobinę magii.
-
Labneh - ser z jogurtu na Szawuot
Jedno z trzech najważniejszych świąt w tradycji żydowskiej – Szawuot, przypada w tym roku 3 i 4 czerwca. To święto plonów, ale też (a może przede wszystkim) przekazania Żydom przykazań zobowiązujących do etycznego postępowania w kontaktach z ludźm...
-
Jak podać młode ziemniaki?
Sprawa wydaje się prosta. Młode kartofle gotujemy, krasimy masłem i posypujemy koperkiem. Ale są jeszcze inne, nie mniej apetyczne sposoby!
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.
-
Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet pr...