Inspiracje

  • Granaty cudowne owoce

    Są tacy, którzy uważają, że owoc, który skusił w raju Adama i Ewę to nie było jabłko, tylko granat. A naukowcy w licznych badaniach potwierdzają cudowne właściwości tego owocu.

  • Seler na wiosnę

    Cudowne właściwości selera pomagają we wiosennym oczyszczeniu organizmu. Ułatwiają pozbycie się toksyn i zbędnych kilogramów. Wiosenne dieta selerowa z pewnością wyjdzie nam na zdrowie

  • Sok z marchewki z olejem

    Pamiętam czasy, gdy dzieciom podawano codziennie świeżo wyciśnięty sok z marchewki. To był bardzo dobry pomysł! Warto do niego wrócić.

  • Coś mi kiełkuje

    Przyszedł kolega i przyniósł naczynie do domowego robienia kiełków. Duże to było i na pierwszy rzut oka nie budziło we mnie dzikiej żądzy.

  • Uczuleni z urojenia

    Epidemia uczulenia na gluten, nazywanego „nietolerancją glutenu” rozpoczęła się w roku 2011. I choć dziś wiemy, że nie istnieje żadna „nietolerancja glutenu” (poza chorymi na celiaklię) to moda na bezglutenową żywność trwa nadal.

  • Oszukane naleśniki

    Do ulubionych potraw dzieci, tak jak na przykład naleśniki, możemy bez trudu dodawać składniki wartościowe, pełne cennych substancji.

  • Co nam dają przyprawy

    Wcale nie są wynalazkiem nowoczesnej kuchni: ludzkość zna je już od tysięcy lat. Pieprz, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir czy goździki starożytni Grecy sprowadzali z Egiptu, Asyrii i Mezopotamii, a bogaci Rzymianie gotowi byli płacić krocie, żeb...

  • Soczewica samo zdrowie

    Doprawdy trudno się dziwić, że biblijny Ezaw oddał Jakubowi prawo do spadku za miseczkę soczewicy! Dobrze doprawionej soczewicy nikt się nie oprze.

  • Czas kiszonek

    Kiszonki to samo zdrowie. Są bombą witamin C i B a w trakcie fermentacji powstaje acetylocholina, dobroczynna dla nerwów i jelit

  • Magia cykorii

    Rosnąca w ciemnościach, blada i krucha cykoria używana była niegdyś w praktykach magicznych. Wierzono w jej wielką moc. I słusznie!