Są tacy, którzy uważają, że owoc, który skusił w raju Adama i Ewę to nie było jabłko, tylko granat. A naukowcy w licznych badaniach potwierdzają cudowne właściwości tego owocu.
Inspiracje
-
Seler na wiosnę
Cudowne właściwości selera pomagają we wiosennym oczyszczeniu organizmu. Ułatwiają pozbycie się toksyn i zbędnych kilogramów. Wiosenne dieta selerowa z pewnością wyjdzie nam na zdrowie
-
Sok z marchewki z olejem
Pamiętam czasy, gdy dzieciom podawano codziennie świeżo wyciśnięty sok z marchewki. To był bardzo dobry pomysł! Warto do niego wrócić.
-
Coś mi kiełkuje
Przyszedł kolega i przyniósł naczynie do domowego robienia kiełków. Duże to było i na pierwszy rzut oka nie budziło we mnie dzikiej żądzy.
-
Uczuleni z urojenia
Epidemia uczulenia na gluten, nazywanego „nietolerancją glutenu” rozpoczęła się w roku 2011. I choć dziś wiemy, że nie istnieje żadna „nietolerancja glutenu” (poza chorymi na celiaklię) to moda na bezglutenową żywność trwa nadal.
-
Oszukane naleśniki
Do ulubionych potraw dzieci, tak jak na przykład naleśniki, możemy bez trudu dodawać składniki wartościowe, pełne cennych substancji.
-
Co nam dają przyprawy
Wcale nie są wynalazkiem nowoczesnej kuchni: ludzkość zna je już od tysięcy lat. Pieprz, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir czy goździki starożytni Grecy sprowadzali z Egiptu, Asyrii i Mezopotamii, a bogaci Rzymianie gotowi byli płacić krocie, żeb...
-
Soczewica samo zdrowie
Doprawdy trudno się dziwić, że biblijny Ezaw oddał Jakubowi prawo do spadku za miseczkę soczewicy! Dobrze doprawionej soczewicy nikt się nie oprze.
-
Czas kiszonek
Kiszonki to samo zdrowie. Są bombą witamin C i B a w trakcie fermentacji powstaje acetylocholina, dobroczynna dla nerwów i jelit
-
Magia cykorii
Rosnąca w ciemnościach, blada i krucha cykoria używana była niegdyś w praktykach magicznych. Wierzono w jej wielką moc. I słusznie!
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.
-
Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet pr...