Macie ochotę na zielony? A może na żółty? Kolor jedzenia ma znaczenie! Wskazuje, czego potrzebuje nasz organizm.
Inspiracje
-
Wystrzałowy łosoś
Łosoś to królewska ryba, która znakomicie nadaje się aby odegrać główną rolę w menu uroczystego przyjęcia noworocznego i podczas karnawałowych domówek. Smakowita i zdrowa.
-
Wigilia [bezpłatny E-book]
Jeżeli jeszcze nie wiesz jak ma wyglądać Twoje świąteczne menu, mamy dla Ciebie smakowity prezent!
-
Karp zatorski zwany królewskim
Tradycja hodowli karpia w okolicach miejscowości Zator sięga XI. wieku. Niegdyś raczyli się nim królowie, dziś trafił na unijną listę produktów regionalnych, uhonorowany odznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia. To niewątpliwie najlepszy z polskic...
-
Jarmuż superfood!
Jarmuż, po latach smętnego ozdabiania półmisków wędlin, wraca do łask. I to w jakim stylu!
-
Polskie miody z europejskimi certyfik...
Jak miód to tylko polski! Tu warto być patriotą. Choćby dlatego, że jest w czym wybierać. Polskę śmiało można nazwać kraina miodem płynącą. Wiele z naszych miodów doczekało się uznania w skali Europy.
-
Smaczna dynia
Miąższ dyni długo wydawał mi się mało inspirujący kulinarnie. Był piękny, ale mdły. Z dyni interesowały mnie tylko pestki. Aż nastąpił przełom – odkryłam idealną zupę dyniową.
-
Na grzyby!
Od dzieciństwa uwielbiam zbierać grzyby. Pamiętam rodzinne wyprawy do lasu, z rodzicami i bratem, z których wracaliśmy obładowani grzybami.
-
Polska potęgą fasolową
Właśnie na straganach pojawia się świeża, soczysta, słodka, biała polska fasola. Z tego warzywa możemy być dumni! Trzy gatunki polskiej fasoli zostały uhonorowane unijnymi certyfikatami.
-
Czarny bez – samo zdrowie
Dziś mijamy kwitnące, a za chwilę uginające się od owoców krzewy czarnego bzu z zadziwiającą obojętnością. Nasi przodkowie kłaniali im się z szacunkiem za każdym razem, gdy przechodzili obok!
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.
-
Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet pr...