Inspiracje

  • Goście przy twoim stole

    Aż dziw, że nie my na to wpadliśmy! Bo przecież na fali popularności takich usług jak Airbnb czy Couchsurfing dzięki którym możemy na całym świecie znaleźć nocleg w prywatnych mieszkaniach, można się było spodziewać, że społecznościowy portal dla ...

  • Proste przyjemności

    Czy to podana jako czekadełko w rustykalnej restauracji, czy spałaszowania na narciarskim stoku, kromka chleba ze smalcem należy do tych potraw, które przenoszą nas w szczęśliwe czasy dzieciństwa

  • Walka postu z karnawałem

    Dusza nasza pragnie postu, ciało karnawału. Od Tłustego Czwartku w Polsce przez szaleńczą piątkową noc w Rio po Tłusty Wtorek w Nowym Orleanie, toczy się wojna między Postem a Karnawałem. Orężem są słodkie i tłuste przysmaki. Kto nie przeje się w ...

  • Pączki na Badowskiej scenie

    Wiadomo, że do Folwarku w Badowie przyjeżdża się żeby obejrzeć spektakl teatralny i dobrze zjeść. To jedyny na świecie folwark, w którym działa profesjonalna scena teatralna. Ale tym co zwabiło nas ostatnio do Badowa były pączki! Najlepsze pączki ...

  • Idealne nadzienie do pączków

    Pączek pączkowi nie równy. Po rodzaju ciasta i tłuszczu, w którym jest smażone, trzecim najważniejszym składnikiem udanego tłustoczwartkowego wypieku jest wsad, czyli nadzienie. Konfitura z róży i powidła sprawdzają się w tej roli wyśmienicie!

  • Najlepszy z afrodyzjaków

    O palmę pierwszeństwa w kategorii pokarmów miłości rywalizują ostrygi z kawiorem. Ostatnie badania naukowców przechyliły szalę zwycięstwa na rzecz ostryg. Kawior jest niepocieszony…

  • Walentynkowe menu

    Tradycyjnie na kolację w święto zakochanych podaje się afrodyzjaki. Ale komu jakie? Jak? Są jakieś zasady? Znaleźliśmy najważniejsze!

  • Kucmerka na walentynki

    Profesor Jarosław Dumanowski Alfa i Omega kuchni staropolskiej na dzień zakochanych poleca afrodyzjak sprzed 400 lat, czyli kucmerkę w cukrze. Podobno najskuteczniejszy to środek zaradczy dla „oziębionych y w małżeństwie niepotężnych mężów” zaczer...

  • Durniem jest ten, kto nie zje swojej ...

    Martyna Ochojska, Dominika Wysogląd i Joanna Jurga, studentki warszawskiej ASP stworzyły zastawę, którą oceniający projekt profesor mógł nie tylko obejrzeć i powąchać, ale też ugryźć. Była dość twarda.

  • Ksylitol - słodki a zdrowy

    Wygląda jak cukier, smakuje jak cukier we wszystkich potrawach zachowuje się jak cukier. I na tym podobieństwo się kończy. Bo ksylitol nie szkodzi. Nie wywołuje uzależnienia. Nie powoduje próchnicy, nie obciąża trzustki