Aż dziw, że nie my na to wpadliśmy! Bo przecież na fali popularności takich usług jak Airbnb czy Couchsurfing dzięki którym możemy na całym świecie znaleźć nocleg w prywatnych mieszkaniach, można się było spodziewać, że społecznościowy portal dla ...
Inspiracje
-
Proste przyjemności
Czy to podana jako czekadełko w rustykalnej restauracji, czy spałaszowania na narciarskim stoku, kromka chleba ze smalcem należy do tych potraw, które przenoszą nas w szczęśliwe czasy dzieciństwa
-
Walka postu z karnawałem
Dusza nasza pragnie postu, ciało karnawału. Od Tłustego Czwartku w Polsce przez szaleńczą piątkową noc w Rio po Tłusty Wtorek w Nowym Orleanie, toczy się wojna między Postem a Karnawałem. Orężem są słodkie i tłuste przysmaki. Kto nie przeje się w ...
-
Pączki na Badowskiej scenie
Wiadomo, że do Folwarku w Badowie przyjeżdża się żeby obejrzeć spektakl teatralny i dobrze zjeść. To jedyny na świecie folwark, w którym działa profesjonalna scena teatralna. Ale tym co zwabiło nas ostatnio do Badowa były pączki! Najlepsze pączki ...
-
Idealne nadzienie do pączków
Pączek pączkowi nie równy. Po rodzaju ciasta i tłuszczu, w którym jest smażone, trzecim najważniejszym składnikiem udanego tłustoczwartkowego wypieku jest wsad, czyli nadzienie. Konfitura z róży i powidła sprawdzają się w tej roli wyśmienicie!
-
Najlepszy z afrodyzjaków
O palmę pierwszeństwa w kategorii pokarmów miłości rywalizują ostrygi z kawiorem. Ostatnie badania naukowców przechyliły szalę zwycięstwa na rzecz ostryg. Kawior jest niepocieszony…
-
Walentynkowe menu
Tradycyjnie na kolację w święto zakochanych podaje się afrodyzjaki. Ale komu jakie? Jak? Są jakieś zasady? Znaleźliśmy najważniejsze!
-
Kucmerka na walentynki
Profesor Jarosław Dumanowski Alfa i Omega kuchni staropolskiej na dzień zakochanych poleca afrodyzjak sprzed 400 lat, czyli kucmerkę w cukrze. Podobno najskuteczniejszy to środek zaradczy dla „oziębionych y w małżeństwie niepotężnych mężów” zaczer...
-
Durniem jest ten, kto nie zje swojej ...
Martyna Ochojska, Dominika Wysogląd i Joanna Jurga, studentki warszawskiej ASP stworzyły zastawę, którą oceniający projekt profesor mógł nie tylko obejrzeć i powąchać, ale też ugryźć. Była dość twarda.
-
Ksylitol - słodki a zdrowy
Wygląda jak cukier, smakuje jak cukier we wszystkich potrawach zachowuje się jak cukier. I na tym podobieństwo się kończy. Bo ksylitol nie szkodzi. Nie wywołuje uzależnienia. Nie powoduje próchnicy, nie obciąża trzustki
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.
-
Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet pr...