Mąka jest jednym z najwspanialszych wynalazków ludzkości – nie ma zakątka świata, w którym byłaby nieznana. Jednak pod tym jednym krótkim słowem kryje się bogactwo produktów. Szczególnie ważna dla zdrowia i urody jest ta bogata w błonnik.
Inspiracje
-
Koniecznie robimy ocet jabłkowy!
Trudno o lepszy, niż taki domowy, własnej roboty. Doskonale nadają się do jego produkcji pierwsze letnie jabłka. Jest to bardzo prosta sprawa.
-
Cudowna poziomka anansowa
Nadchodzi szczęśliwy czas dla wszystkich, którzy lubią słodycze. Oto na naszych stołach pojawią się owoce. Pełne słodyczy a zarazem zdrowe. Rzadka to gratka!
-
Truskawkowa twórczość
Truskawki to wdzięczny materiał do kuchennych zabaw z dziećmi. Wystarczy kilka prostych narzędzi a powstają z nich ludziki, samochody, węże…
-
Mleko roślinne do koktajli
Osoby nietolerujące mleka również mogą cieszyć się owocowymi koktajlami. Sporządzone na bazie mlek roślinnych smakują wyśmienicie
-
Zielonego się chce!
O tej porze roku brakuje nam witamin i minerałów. Mamy chęć na „zielone”. Sprzedawcy dobrze o tym wiedza kusząc nas tonami zieleniny ale…
-
Pokrzywa na talerzu
Na wiosnę czujemy się często zmęczeni i pozbawieni sił witalnych. Aby uzupełnić brakujące witaminy i minerały wystarczy rozejrzeć się za pospolitym chwastem
-
Seler na wiosnę
Niezbędnym składnikiem naszego wiosennego menu powinien być seler naciowy. Cudowne właściwości selera pomagają w wiosennym oczyszczeniu organizmu. Ułatwiają pozbycie się toksyn i zbędnych kilogramów.
-
Piękni, mądrzy i szczęśliwi konsumenc...
Kto je ryby jest nie tylko zdrowszy ale też szczęśliwszy od tego, kto ryb nie je. A to dlatego, że jedzenie ryb chroni nie tylko przed chorobami układu krążenia ale też przed… depresją!
-
Chrzan samo zdrowie
Gdybyśmy wiedzieli jak zdrowy jest chrzan, jedlibyśmy go codziennie przez cały rok a nie tylko na Wielkanoc!
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.
-
Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet pr...