Jak wynika z obserwacji filmów kryminalnych, pączek i kawa to ulubione danie amerykańskich policjantów. Pączek musi być oczywiście amerykański – z dziurką.
Smaki regionów
-
Tradycyjna kuchnia japońska na liście...
Lista niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO obejmuje dietę śródziemnomorską, gwatemalskie święto zbiorów kukurydzy oraz gruzińską tradycję wyrobu wina. Ostatnio na listę trafiła też washoku – tradycyjna kuchnia japońska
-
Opłatek, polska tradycja
Choć zwyczaj łamania się opłatkiem przed wieczerzą Wigilijną kultywowany jest już prawie wyłącznie w Polsce, to tradycja łamania się opłatkiem ma korzenie w rytuałach religijnych pierwszych wieków chrześcijaństwa.
-
Karpie ekologiczne od sióstr Benedykt...
Kto mieszka w okolicy Krakowa i chce kupić ekologiczne karpie prosto ze stawów sióstr Benedyktynek, ten już może udać się do opactwa w Staniątkach koło Niepołomic.
-
Smaki Kresów
Tradycje kulinarne dawnych Kresów Wschodnich Rzeczpospolitej są tak silnie obecne w dzisiejszej kuchni, że często utożsamiane są po prostu z kuchnią polską. Bo czyż nie są esencją polskiej kuchni pierogi, kasze i placki?
-
Pierniki Elizy
Piernik to tradycyjny wypiek miast hanzeatyckich. Świadczył o ich bogactwie i światowych kontaktach. Z portów wędrował w głąb krajów i nabierał lokalnych posmaków. W Norymberdze uzyskał kultową formę zwaną piernikiem norymberskimi lub piernikiem E...
-
Pomorskie smaki
Kuchnia Pomorza i Kaszub to aromaty morza, jezior i lasów. Ziemia tu nie jest żyzna, stąd odmienność tutejszej kuchni opartej o inne niż gdzie indziej bogactwa.
-
Wielkopolski pomnik pyry
Miłość Wielkopolan do ziemniaków - w tym regionie zwanym pyrami - jest tak wielka, że pożywny ów obiekt uczuć doczekał się pomnika. W 2007 roku w dzielnicy Poznania Wilda postawiono Pomnik Pyry.
-
Warmińsko-mazurskie smaki
Cudowne, bogate lasy i rozległe jeziora to naturalne źródła produktów dla kuchni Warmii i Mazur. Nic więc dziwnego, że na tutejszym stole królują ryby słodkowodne.
-
Tatarska jurta
Kłopot z Tatarską Jurtą polega na tym, że jest tak daleko. Można tu przyjechać raz na jakiś czas a wtedy chciałoby się spróbować wszystkiego. To jest jednak niemożliwe.
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Najnowocześniejsze trasy narciarskie, trzy góry narciarskie - w tym lodowiec Kitzsteinhorn na gra...
-
Emilia Romagna to jeden z najzamożniejszych włoskich regionów. To tu produkowane są luksusowe sam...