Ze Spisza wspaniale prezentują się Tatry. W każdej niemal miejscowości jest jakiś zamek, gotycki kościół albo rynek otoczony barwnymi kamieniczkami z różnych epok. I można zjeść pierogi.
Smaki regionów
-
Grissini od Da-Re
Krótkie, modelowane na podobieństwo dziecięcych gniotków z plasteliny pieczywo od Da Re, znane jest i cenione w całych Włoszech. Opakowania zdobi zawsze logo ze złotą koroną ponad lakoniczną nazwą „i Bibanesi”.
-
La Boqueria w Barcelonie
Nie wiem, czy to jest najbardziej znany targ Europy (a może świata?), ważne, że dla mnie jest najcudniejszy. To wystarcza.
-
Kiełbasa tuchowska
W Tuchowie straszy. Pokutująca dusza pierwszego burmistrza miasta Zygmunta z Bobowej głosem strasznym a donośnym, domaga się, aby kiełbasa tuchowska była tak dobra jak kiedyś. I to natychmiast!
-
Trzy znaki smaku
Największymi beneficjentami unijnych dotacji są rolnicy produkujący tradycyjną, ekologiczną żywność. Jednym z działań unijnych, które Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa wprowadzają właśnie w Polsce jest program certyfikowania i ochrony...
-
TOP 5 kuchni śląskiej
W najbliższy weekend smaki śląskiego (nie tylko śląska ale całego województwa śląskiego) będą miały swoje święto w Bielsku-Białej, na dorocznym festiwalu. Ale święto, świętem, a obiad gotuje się codziennie. Zobaczmy, jaka jest lista TOP 5 kuchni ś...
-
Gdański marcepan
Miasto portowe to miasto bogate. Dlatego właśnie gdańszczanie od dawna cieszą się wybornym smakiem migdałów. Używają ich na wiele sposobów.
-
Smaki Hiszpanii w Polsce
W czerwcu Warszawa została, gospodarzem cyklu prezentacji i warsztatów europejskiego programu promocji „Original Flavors”. To smakowita okazja, żeby poznać i spróbować trzech najważniejszych hiszpańskich produktów, wprost od producentów: win z reg...
-
Dolce del Santo
Jednym ze znaków kultu jakim cieszy się w Padwie św. Antoni, są ciasteczka nazywane Dolce del Santo.
-
Sztokfisz, czyli dorsz suszony
W kwietniu ponad 400 000 m² Lofotów pokryte jest suszącymi się na żerdziach dorszami. Ale Norwegowie w swojej kuchni używają tego solonego i suszonego dorsza w zasadzie tylko raz w roku do tradycyjnej potrawy bożonarodzeniowej.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Najnowocześniejsze trasy narciarskie, trzy góry narciarskie - w tym lodowiec Kitzsteinhorn na gra...
-
Emilia Romagna to jeden z najzamożniejszych włoskich regionów. To tu produkowane są luksusowe sam...