Pierogi z bryndzą i cząbrem to podkarpacka wariacja na temat tradycyjnych ruskich. Tak przygotowane pierogi mają wyrazisty, słonawy smak i doskonał...
Przepisy
-
Pierogi z bryndzą i cząbrem
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Czas oczekiwania 10 min. Porcja dla Składników 10 -
Naleśniki ze szpinakiem, rodzynkami i...
Uwielbiane przez wszystkich naleśniki ze szpinakiem. Tym razem w nowej odsłonie – z rodzynkami, orzechami i aromatyczną gorgonzolą.
Czas przygotowania 45 min. Trudność Czas oczekiwania 10 dni Porcja dla Składników 10 -
Zupa kartoflanka z zacierkami „Dziad ...
W XIX wieku, kiedy ziemniaki rozprzestrzeniły się w regionie Bieszczad, stały się jednym z głównych składników diety miejscowej ludności. Stanowiły...
Czas przygotowania 25 min. Trudność Czas oczekiwania 1 godz. 20 min. Porcja dla Składników 11 -
Kotlet pożarski
Potrawa pochodzenia rosyjskiego. Ulubione danie cara Mikołaja I.
Czas przygotowania Trudność Porcja dla Składników 9 -
Sztuka mięsa w sosie cebulowym
W dawnej kuchni staropolskiej największym uznaniem wśród mięs cieszyła się wołowina. To z niej najczęściej przygotowywano danie zwane „sztuką mięsa...
Czas przygotowania 15 min. Trudność Czas oczekiwania 2 min. Porcja dla Składników 11 -
Makaron z dyni - przepis podstawowy
Spaghetti z dyni to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych makaronów. Doskonale komponuje się zarówno z klasycznymi sosami jak i prostymi dodatkami np...
Czas przygotowania 5 min. Trudność Czas oczekiwania 40 min. Porcja dla Składników 5 -
Pieczona brukselka z winogronami
Brukselka to pyszne, jesienne warzywo. Jeśli znudził się Wam klasyczny przepis – z zasmażaną bułką tartą, polecamy wersję z winogronami i orzechami.
Czas przygotowania 5 min. Trudność Czas oczekiwania 25 min. Porcja dla Składników 7 -
Labraks z grilla z sosem vierge
Sos vierge ("dziewiczy", pewnie od dużych ilości oliwy) obecnie klasyczny dodatek do ryb i skorupiaków, został spopularyzowany w latach 80-tych prz...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Porcja dla Składników 10 -
Flaki po warszawsku z pulpetami
Flaki po warszawsku to w zasadzie nie zupa, a gęsta potrawa. Po wojnie przestała być prawie w ogóle podawana, ale dzisiaj powraca w wielkim stylu d...
Czas przygotowania Trudność Porcja dla Składników 17 -
Escabeche z boczniaków i papryki
Escabeche w kuchni hiszpańskiej to wszystko co jest najpierw usmażone a potem zamarynowane w słodkiej zalewie octowej. Najczęściej robi się w ten s...
Czas przygotowania 30 min. Trudność Porcja dla Składników 13
Najpopularniejsze wpisy
-
Dla wielbicieli makaronu zakup takiej maszynki to z pewnością opłacalna inwestycja.
-
Na pytanie po co komu wirówka do suszenia sałaty odpowiedź jest prosta – żeby mieć smaczną sałatę.
-
Pomysł wydaje się tak prosty, że aż dziw, że nikt na to nie wpadł wcześniej. Cudownie rzeźbiony w...
-
Choć arbuz dzięki zawartości cytruliny działa jak viagra, w dawnej Polsce był stosowany do studze...
-
Sok z arbuza nie tylko gasi pragnienie w upalny dzień, nie tylko zaskakuje smakiem (nieco innym i...