Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec tego krótką ściągawkę z najważniejszymi kuchennymi przelicznikami, żeby ułatwić Wam przeliczanie gramów na szklanki.
Inspiracje
-
A z cukinii, to najbardziej kwiaty!
Smażone kwiaty cukinii, toskański przysmak, uwodzą delikatnością i zapachem. Dostępne tylko w sezonie, uczą nas chwytać chwilę i cieszyć się nią. Tak szybko znikną…
-
Kalendarium przetworów
Czas nas goni. Czerwiec już dobrze rozpędzony, pachnący płatkami róż, truskawkami i wiśniami. Pora zapełniać spiżarnię! Aby nikt, niczego nie przeoczył warto przypomnieć sobie, jakie przetwory robimy latem.
-
Szparagowy zawrót głowy
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są tacy, którzy jedzą je wtedy na okrągło. I nie ma nudy, bo możliwości podania szparagów jest sporo. Gotowane, z patelni, zmiksowane w zupie, dodawane do...
-
Jadalne chwasty
Bardzo dużo dziko rosnących roślin nadaje się do jedzenia, a niektóre są naprawdę pyszne
-
Kapusta z Brukseli
„ Nie bądź dla mnie taka wielka – odpowiada jej brukselka. Widzieliście jaka krewka? – zaperzyła się marchewka…”.
-
Karczochy - bez obaw
Karczochy to jedne z tych warzyw, do których Polacy podchodzą z rezerwą. Ostre liście i nietuzinkowy kształt, najwyraźniej odstraszają amatorskich kucharzy. Nie widzą oni bowiem, od której strony dobrać się do tego budzącego grozę warzywa. Warto s...
-
Kolorowe naleśniki dla niejadka
"Sushi po polsku" czyli naleśniki z kolorowym, wytrawnym nadzieniem to znakomity pomysł na wspólne gotowanie z dziećmi.
-
Szparagowa jest zdrowa!
Pochodzi z Ameryki, uprawia się ją na dużą skalę w Azji, w Polsce zaś smakuje wybornie i jako poczciwy dodatek do obiadu i danie główne (np. duszona z sosem sojowym, czosnkiem, cebulką , łyżką miodu i odrobiną wódki).
-
Duszenie wieprzowiny w mleku
Ten niezwykły sposób przyrządzani schabu wywodzi się z Włoch. Warto wypróbować.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Smak śliwkowych powideł zależy głównie od gatunku użytych śliwek.
-
Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Z drugiej strony jednak „żuk na żonę żuka szuka”.
-
Starożytni Rzymianie smażyli ją w miodzie, wcześniej na potęgę uprawiali Grecy, istnieje nawet pr...