Latkes to żydowskie placki ziemniaczane. W przeciwieństwie do tradycyjnej, polskiej wersji tego dania w latkes ziemniaki są starte na grubych oczka...
Kuchnia
-
Bawarski rosół z kluskami z kaszy manny
Czas przygotowania 10 min. Trudność Czas oczekiwania 20 min. Porcja dla Składników 8 -
Placki z kaszy pęczak i ziaren pszenicy
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę na szybki, tani i smaczny obiad!
Czas przygotowania 10 min. Trudność Czas oczekiwania 20 min. Porcja dla Składników 10 -
Wielkanocne, włoskie ciasto (Colomba ...
Na Wielkanoc we Włoszech piecze się kilka typowych ciast. Jednym z nich jest „wielkanocny gołąb”. Ciasto zawdzięcza swoją delikatność, dzięki wielo...
Czas przygotowania 5 godz. Trudność Czas oczekiwania 12 godz. Porcja dla Składników 20 -
Marynowane fasole
Sałatka z marynowanych fasoli to dobra propozycja jako dodatek do dań ale też przekąska na imprezę. Można (a nawet trzeba) ją przygotować wcześniej...
Czas przygotowania Trudność Porcja dla Składników 14 -
Suflet jabłkowo-gruszkowy
W okresie zimowo-wiosennym nie mamy dużego wyboru świeżych owoców. Sięgajmy więc po jabłka. Jeśli już znudziły Wam się szarlotki, strudle i musy wa...
Czas przygotowania 40 min. Trudność Czas oczekiwania 15 min. Porcja dla Składników 9 -
Torta pasqualina, wegetariańskie dani...
To tradycyjne liguryjskie danie wielkanocne (spotykane też w innych regionach Włoch i innych krajach śródziemnomorskich) ma też tę zaletę że stanow...
Czas przygotowania 1 godz. 30 min. Trudność Porcja dla Składników 16 -
Ciasteczka rozetki
Doskonałe i proste w przygotowaniu drobne ciasteczka. Do ich robienia trzeba kupić specjalny przyrząd (w internecie albo na bazarku), ale potem wsz...
Czas przygotowania 30 min. Trudność Porcja dla Składników 7 -
Żurek na domowym zakwasie
Najczęściej przygotowujemy go dodając gotowy żur, kupiony wcześniej w sklepie. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwy...
Czas przygotowania 1 godz. Trudność Czas oczekiwania 4 dni Porcja dla Składników 15 -
Mazurek z mascarpone i tahini
Trochę bardziej odważna wariacja na temat tradycyjnego wielkanocnego wypieku. Pastę tahini można kupić w bliskowschodnich sklepach i na stoiskach z...
Czas przygotowania 50 min. Trudność Porcja dla Składników 13
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...