Wiecie, jak wyglądały powijaki, którymi kiedyś krępowano niemowlęce nóżki? A jak aksamitne stroje Małych Księżniczek i Małych Lordów w XVIII wieku? We wrocławskim Muzeum Narodowym fascynująca wystawa mody dziecięcej od XVII do XX wieku.
Polecamy
-
Trzy osobowości, trzy budziki
Jeszcze do 19 kwietnia trwa na Allegro licytacja budzików-cegiełek na rzecz fundacji Ewy Błaszczyk „Akogo?”
-
Arrasy i makatki
Wystawa nazywa się dumnie: „Splendor tkaniny". Tytuł jak najbardziej uprawniony, bo rzeczywiście w warszawskiej Zachęcie zobaczymy tkaniny wybitne.
-
-
Naukowcy! Jedzcie powoli, myślcie szy...
Jeszcze tylko dwa dni można zgłaszać się do udziału w konferencji naukowej pod wszystko mówiącym tytułem "(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku".
-
Załóżmy Ministerstwo żywienia!
W trakcie poniedziałkowego programu Tomasz Lis Na Żywo, Magda Gessler zaproponowała Wojciechowi Modestowi Amaro założenie Ministerstwa Żywienia.
-
Święty Franciszek w Badowie
W tę sobotę (6 kwietnia) możemy zobaczyć na własne oczy i usłyszeć na własne uszy barwną historię życia Franciszka z Asyżu, opowiedzianą słowami Dario Fo, przez aktorów Stowarzyszenia Teatralnego Badów.
-
Głosuj na młodych polskich designerów!
Do międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów Electrolux Design Lab wpłynęło w tym roku ponad 1700 prac z całego świata. Do II etapu, jury wybrało 105 pomysłów, w tym 6 z Polski!
-
Życie bez glutenu
Celiakia i nietolerancja glutenu to problemy, które dotykają coraz większej liczby ludzi. A ponieważ nasza codzienna dieta jest z natury bogata w gluten (chleb!) osobom takim może być trudno „przestawić się” na kuchnie bezglutenową.
-
Jedzenie pod pręgierzem
Czesi mają od lat stronę internetową „Potraviny na pranýří” (Jedzenie pod pręgierzem) demaskującą skład każdego produktu dostępnego w sklepach.
Najpopularniejsze wpisy
Przepisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała