Spaghetti carbonara, czyli makaron w sosie jajecznym z boczkiem jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Aż trudno uwierzyć, że pojawił się we włoskich książkach kucharskich tak niedawno!
Smaki, które podbiły świat
-
Cudowny imbir
Kłącze imbiru ma nie tylko niezwykły kształt ale nie mnie niezwykłe właściwości. Nie tylko nadaje potrawom niezwykły aromat ale też ma silne właściwości prozdrowotne.
-
Ziemniaczki Hasselbacken
Wśród licznych dań z ziemniaków wyróżniają się niezwykłą formą i historią, jaką pochwalić się może mało które danie.
-
Nikujaga, czyli ziemniaki z wołowiną
„Nikujaga” znaczy po japońsku „mięso z ziemniakami”. To bardzo popularne danie codziennej kuchni kraju kwitnącej wiśni.
-
Wołowina wagyū
Mięso pochodzące od japońskich krów wagyū (czyt. łagju)uważane jest za najlepsze na świecie. Zaś jego najdelikatniejsza odmiana pochodzi od krów z Kobe. Mało kto wie, że krowy rasy wagyū hoduje się też w Polsce.
-
Wszystkie smaki wołowiny, wg Grzegorz...
Grzegorz Łapanowski jest znakomitym kucharzem i popularyzatorem dobrej kuchni. Jest też zaangażowany w promocję Polskiej wołowiny z certyfikatem QMP. System certyfikacji mięsa wołowego powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wo...
-
Arbuz – afrykański cud
Urodzony w gorącej Afryce arbuz rozprzestrzenił się na cały świat. Ten cudownie soczysty owoc kochamy zwłaszcza w upalne dni.
-
Ratatouille
To prowansalskie danie podbiło nie tylko świat kulinariów ale i świat kina. Kto nie pamięta ambitnego szczura Remy-ego z filmu „Ratatouille”?
-
Truskawka, czyli poziomka ananasowa
I pomyśleć, że gdyby nie przypadek nie znalibyśmy smaku truskawki! Przypadek wydarzył się we Francji w XVIII wieku. A jego konsekwencje cieszą nas do dziś.
-
Sałata, czyli głąbiki krakowskie
Choć inna nazwa sałaty to głąbiki krakowskie, nie jest głąbem kto zjada głąbiki. To samo zdrowie i prawie zero kalorii.
Najpopularniejsze wpisy
-
-
wędzona r... 250 gram ugotowane... 3 sztuki ogórek ki... 1 cebula 1 mała
-
Piszecie do nas, że przepisy z miarami na łyżki/szklanki są najłatwiejsze. Przygotowaliśmy wobec ...
-
Sezon na szparagi trwa od początków maja do końca czerwca, najdalej połowy lipca. Króciutko. Są t...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...