Są ludzie, którzy kochają owoce. Tak bardzo, że są w stanie szukać ich na końcu świata. Yung Chang w filmie „Łowcy owoców” pokazuje tę owocowa obsesję z dużym zrozumieniem.
Smak na kulturę
-
„Małże i miłość” na Good Food festiwalu
Interesuje was życie seksualne małży, ale boicie się o nie zapytać? Problem rozwiązany, wystarczy obejrzeć dokument Willemieka Kluijfhouta „Małże i miłość”. Dowiecie się wszystkiego. Nawet tego, czego wolelibyście nie wiedzieć.
-
Faceci od kuchni, czyli apetyt na życie
Komedia Daniela Cohena „Faceci od kuchni” pokazuje znaną prawdę, że spełniają się tylko te marzenia, o które walczymy. Ale w jakże uroczy i smakowity sposób. No i co najsmaczniejsze, każdy po jej obejrzeniu zrobi się głodny wrażeń, życia i nowych ...
-
„Tost. Historia chłopięcego głodu”, z...
Tost z masłem ukształtował gust cenionego brytyjskiego kucharza i krytyka kulinarnego Nigela Slatera.
-
„El Bulli” - ukwiał z mózgiem królika...
Właściciel katalońskiej restauracji El Bulli, Ferran Adria nazywany jest Salvadorem Dali hiszpańskiej kuchni. Film dokumentalny „El Bulli” to niemal dwugodzinna wycieczka po jego zadziwiającym laboratorium smaku.
-
„Mildred Pierce” - matka, żona, kocha...
Mildred Pierce to matka, żona, kochanka i właścicielka restauracji. Ale jednocześnie ktoś, kto próbuje się wymknąć tym wszystkim rolom i zostać sobą.
-
„Kucharz, złodziej, jego żona i jej k...
Każdy film Petera Greeawaya jest jak wykwintne danie mistrza. Niby składniki nie są tajemnicą, ale efekt końcowy za każdym razem zaskakuje.
-
„Jiro śni o sushi” - sztuka doskonałości
Bohater filmu od 70 lat doskonali sztukę robienia sushi, a myśleniu o niej poświęca niemal każdą wolną chwilę. Smakowita alegoria drogi ku doskonałości.
-
„Soul Kitchen” - niech każdy robi, co...
Pochwała swobody, która doskonale pobudza kreatywność. Hasło na dziś: niech każdy robi, co lubi. Bo wtedy zawsze wychodzi z tego coś fantastycznego.
-
„Julie i Julia” - radość życia, radoś...
Jak dowodzi w swoim filmie Nora Ephron, dzięki gotowaniu można nie tylko zyskać poczucie szczęścia, ale także znaleźć rozwiązania życiowych dylematów.
Najpopularniejsze wpisy
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
-
W wymagającej dla roślin przestrzeni, składającej się ze spadzistych wzgórz, dzielenie pną się ró...
-
Południowy Tyrol gdzie język niemiecki płynnie łączy się z językiem włoskim to niesamowite miejsc...
Smaki, które podbiły świat
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...